Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Op zoek naar de Israëlische keuken

'Op zoek naar de Israëlische keuken' is een portret van het Israëlische volk, verteld door middel van eten. Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Het geeft de cultuur van Israël een letterlijk gezicht. De meeste mensen zijn verrast om te horen dat Israël een van de meest dynamische voedselscenes ter wereld heeft, beïnvloed door meer dan 100 culturen. Ze denken dat de Israëlische keuken falafel en hummus is, of Joods eten zoals borst en blintzes. Hun schok en verrassing is de reden voor de film: de culturele complexiteit is veel dieper dan de meeste mensen begrijpen. Inderdaad, de hummus is geweldig, maar je zou moeten zoeken om borst te vinden. De Israëlische keuken, zoals kijkers snel zullen leren, is veel meer dan een karikatuur.

De film profileert chef-koks, thuiskoks, wijnboeren en kaasmakers uit de meer dan 100 culturen die het huidige Israël vormen - Joods, Arabisch, moslim, christelijk, Druzen. Uit hun eten komt een rijk en menselijk verhaal van de mensen naar voren.

Door middel van filmscènes - interviews, boerderijen, markten, restaurants, keukens, landschappen en geschiedenis - zal het publiek ontdekken dat deze hete, multiculturele keuken zich pas in de afgelopen 30 jaar heeft ontwikkeld. In die korte tijd is Israël van een van de armste landen ter wereld uitgegroeid tot een van de meest geavanceerde. De verfijning ervan weerspiegelt de huidige staat van het Israëlische volk en hun voedsel: seculier, naar buiten gericht en innovatief. 

--:--