vanaf zaterdag 17 april om 19.15 uur op NPO 2

Randland

In Randland gaat de EO op zoek naar verhalen van mensen die letterlijk of figuurlijk aan de rand van de samenleving staan. De makers kiezen daarbij vooral het gebied buiten de Randstad als hun werkterrein. Randland schetst hoe actuele kwesties het leven raken van de mensen die hier wonen: meer dan de helft van de Nederlanders woont nog altijd buiten de Randstad. En Randland zoekt het perspectief van mensen die het gevoel te hebben niet meer mee te tellen of ervaren dat zij met hun opvattingen of levenswijze naar de randen van het publieke debat geduwd worden.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van zaterdag 17 april 2021 op

Urkers die zich, na de laatste coronarellen, weggezet voelen als een schijnheilig volkje. Rechts-conservatieve meiden die op sociale media worden beschimpt en bedreigd. Het coronavirus dat voor het ene dorp een vloek is, en voor de andere gemeenschap misschien wel een zegen blijkt. Boeren en natuur die elkaar verstikken in de strijd om te overleven. En een nieuwe generatie Groningers die opgroeit in een wereld van gebroken vertrouwen. In de eerste serie uitzendingen van ‘Randland’ geven EO-verslaggevers Hans van der Steeg, Margje Fikse, Johan Eikelboom en Jos de Jager deze verhalen en mensen een stem én gezicht. De maatschappelijke thema’s van dit moment belicht vanuit het perspectief van het ‘Randland’.

Buiten de bubbel

Eindredacteur Tenco van der Hee: “Er wordt veel gediscussieerd over het al of niet bestaan van een kloof tussen stad en platteland. Wat zeker zo is: een meerderheid van de Nederlanders woont buiten de Randstad. Een ruime meerderheid van de journalisten woont en leeft juist ín die Randstad en dan vooral in de vier grote steden. Dat de mensen in het Randland zich dan ook niet altijd kunnen herkennen in de publieke debatten, is dus niet zo vreemd. Gevoed vanuit de EO-identiteit, waarin ‘oog voor de ander’ en ‘recht doen’ speerpunten zijn, richten we ons met dit programma zoveel mogelijk op opvattingen, visies en levensovertuigingen van mensen die leven en werken buiten de Randstedelijke bubbel.”