Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Randland

In Randland gaat de EO op zoek naar verhalen van mensen die letterlijk of figuurlijk aan de rand van de samenleving staan en die buiten de Randstad wonen. De makers laten zien hoe actuele kwesties het leven raken van de mensen die hier wonen. Bestaat er echt een kloof tussen stad en platteland? Randland zoekt het perspectief van mensen die het gevoel te hebben niet meer mee te tellen of ervaren dat zij met hun opvattingen of levenswijze naar de randen van het publieke debat geduwd worden. Lees meer

vanaf zaterdag 24 juli om 12.15 uur op NPO 2

Urkers die zich, na de laatste coronarellen, weggezet voelen als een schijnheilig volkje. Rechts-conservatieve meiden die op sociale media worden beschimpt en bedreigd. Het coronavirus dat voor het ene dorp een vloek is, en voor de andere gemeenschap misschien wel een zegen blijkt. Boeren en natuur die elkaar verstikken in de strijd om te overleven. En een nieuwe generatie Groningers die opgroeit in een wereld van gebroken vertrouwen.

'Ik wil hier niet weg'

Tom Timmerman (21) wil boer worden. Visie interviewde Tom hierover. Klik om het interview te lezen

Buiten de bubbel

Eindredacteur Tenco van der Hee:“Er wordt veel gediscussieerd over het al of niet bestaan van een kloof tussen stad en platteland. Wat zeker zo is: een meerderheid van de Nederlanders woont buiten de Randstad. Een ruime meerderheid van de journalisten woont en leeft juist ín die Randstad en dan vooral in de vier grote steden. Dat de mensen in het Randland zich dan ook niet altijd kunnen herkennen in de publieke debatten, is dus niet zo vreemd. Gevoed vanuit de EO-identiteit, waarin ‘oog voor de ander’ en ‘recht doen’ speerpunten zijn, richten we ons met dit programma zoveel mogelijk op opvattingen, visies en levensovertuigingen van mensen die leven en werken buiten de Randstedelijke bubbel.”

--:--