In het programma Redders op zee maak je kennis met de vrijwilligers bij de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM). Bij nacht en ontij varen zij uit. Ze trotseren de grootste stormen om mensen in nood te helpen. In de zes afleveringen van Redders op zee wordt het wel en wee op vier reddingstations in beeld gebracht: IJmuiden, Ouddorp, Ter Heijde en Marken.
Discipline en saamhorigheid
Hoge golven, snelle oranje boten en veel actie: dat is meestal het beeld dat opkomt als je aan dit werk denkt. Maar het vraagt veel discipline, oefening en toewijding. De redders vinden het vanzelfsprekend om hulp te verlenen, maar in het programma wordt zichtbaar hoe bijzonder hun werk is. Saamhorigheid, kameraadschap en onvoorwaardelijke inzet is kenmerkend voor de vrijwilligers.
Wanneer de pieper gaat...
Het werk is vrijwillig, maar niet vrijblijvend. Voor alle stations geldt dat wanneer de pieper gaat, de reddingboot binnen een paar minuten uit moet kunnen varen. Dat heeft impact op het hele thuisfront. Voor veel vrijwilligers is het reddingstation een tweede thuis. Met veel toewijding wordt geklust aan de boten of schoongemaakt na een tocht op het zoute water. Maar hoe combineren de redders het vrijwilligerswerk met een baan, of bijvoorbeeld hun rol als ouder, buur of echtgenoot thuis? Redders op zee toont de mens achter de stoere baan.
‘Redders op zee’ is tot stand gekomen in samenwerking met de KNRM en geproduceerd door Screentime.