Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Tygo in de psychiatrie

Een maand lang duikt Tygo Gernandt in de wereld van de psychiatrie. Hij onderzoekt hoe psychische labels worden opgeplakt en wil een gesprek Lees meer

Nu te zien op NPO Start

Een complexe gesloten wereld

Een van de experts die aan bod komt tijdens de serie is psychiater Jim van Os. Van Os is maar liefst drie keer uitgeroepen tot psychiater van het jaar en staat wereldwijd hoog op lijstjes van invloedrijke wetenschappers. Hij is van mening dat de psychiatrie eigenlijk nog weinig weet en dat het stellen van een diagnose absoluut geen exacte wetenschap is.

 “Het probleem zit in het feit dat we mensen in een hokje duwen en eigenlijk niet exact weten wat dat betekent," vindt Van Os. "Mensen zijn heel verschillend en het is niet te voorspellen welke behandeling bij wie aanslaat of hoe het over een poosje met hen zal gaan.” 

Tygo is geschrokken van wat hij tijdens zijn zoektocht is tegengekomen: “Wat is dit, dit land van de psychiatrie?" vraagt hij zich af. "Ruim een miljoen mensen nemen antidepressiva en hetzelfde aantal wordt behandeld voor geestelijke klachten."

Het kan iedereen overkomen

Door zijn ontmoetingen in Tygo in de psychiatrie heeft hij met eigen ogen ervaren hoe erg het mis kan gaan bij mensen die een verkeerde diagnose opgeplakt krijgen. "Het kan iedereen overkomen. Een eng idee," vindt Tygo, "want een op de vijf mensen krijgt vandaag de dag met psychische klachten te maken." 

--:--