Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Vrienden na het leven

vanaf maandag 20 november op NPO 3.nl en op NPO 3 YouTube

Wat doet het met een vriendengroep als één van de groep plotseling overlijdt? Hoe is het om geconfronteerd te worden met de dood terwijl je net aan het leven begint? In het nieuwe online EO-programma Vrienden na het leven zoekt presentator Joram Kaat verschillende vriendengroepen op die een vriend of vriendin hebben verloren. Het verliezen van een vriend is voor de meeste jongeren de eerste keer dat ze in aanraking komen met rouw. Hoe hebben ze deze heftige periode ervaren? En hoe verlies je elkaar niet uit het oog?

In de serie ontmoet Joram de vriendengroepen. Van een plattelandsvriendengroep die houden van bier en gezelligheid in de keet, tot een vriendinnengroep waarbij creativiteit de verbindende factor is. Verschillende jongeren zijn open over hoe ze dealen met hun rouwproces. Liefdevol en oprecht vertellen ze over hun overleden vriend of vriendin. Soms met een traan, maar zeker ook met een lach.

Sterke vriendschap
EO-presentator Joram Kaat over Vrienden na het leven: “Het is een voorrecht om zo dicht bij deze vriendengroepen te komen. Door de verhalen en herinneringen leer je iemand kennen die er niet meer is. Het is mooi om te zien hoe sterk vriendschap is en hoe vrienden elkaar door hele moeilijke periodes heen slepen.”

Zara Philip
In de eerste aflevering volgt Joram de vriendengroep van Zara Philip uit Vlaardingen. Op 17 juni 2022 botste er tijdens het oversteken van de weg een motorrijder op haar scooter. Zara raakte in coma en overleed drie dagen later. Ze was op dat moment zestien jaar oud. Haar vrienden Floor, Phileine en Mirabell vertellen over hun rouwproces als vriendengroep. Zara was wijs, volwassen, zacht en vrolijk. In de aflevering gaat Joram met deze vriendengroep langs de plek van het ongeluk een jaar nadat het heeft plaatsgevonden. Er zijn op dit moment veel mensen om Zara te herdenken. Bij De Zara Boom worden bloemen neergelegd en fakkels afgestoken.

Maud, Alicia, Jesse, Mees en Adinda
In de zes afleveringen daarna worden de vriendengroepen van Maud Hidding, Alicia Franken, Jesse Pietersen, Mees Berkhuysen en Adinda Slot gevolgd. Maud, Jesse en Mees zijn overleden door een auto-ongeluk. Maud, uit Koekange, Jesse, uit Bemmel, en Mees, van Terschelling, overleden op zestienjarige leeftijd. Alicia, uit Houten, overleed aan een zeldzame vorm van botkanker. Ze was toen vijftien jaar oud. Adinda overleed door een waterscooterongeluk. Ze was achttien jaar oud en kwam uit Haarlem.

In elke aflevering vertellen de vriendengroepen op hun eigen manier hoe ze omgaan met het verlies van een leeftijdsgenoot en vriend.

Presentator

Gepresenteerd door

Joram Kaat

--:--