Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Welkom in... Containerdorp

Dwight van van de Vijver trekt langdurig op met mensen uit de randen van de maatschappij die wonen in zogenaamde Containerdorpen. Lees meer

vanaf woensdag 3 november om 21.30 uur op NPO 1
Bekijk via NPO Start

Hoe normaal ben jij? Doe de test!

Hoe normaal ben jij? Doe de test!

Jij denkt vast dat je heel normaal bent, maar is dat wel echt zo? In ‘Welkom in... Containerdorp’ volgen we mensen die door velen worden gezien als niet-normaal. Maar hoe normaal ben jij eigenlijk?

Doe de test!

Verhalen van échte mensen
Dwight werkte 18 jaar bij de politie en kwam deze doelgroep keer op keer tegen, wanneer er bijvoorbeeld overlastproblemen waren. Nu ontmoet hij hen in containerdorp om te ontdekken wat de (vaak tragische) verhalen achter deze mensen zijn. Is er in onze maatschappij plek voor de mensen uit containerdorpen?

Achterliggende problematiek
De containerdorpen waar Dwight met bewoners optrekt staan in Dordrecht, Eindhoven, Hilversum en Utrecht. De bewoners wonen daar onder begeleiding en zijn zeer divers. Met de één kan Dwight in een rustig gesprek kennismaken, terwijl een ander amper verstaanbaar is door drugsgebruik en weer een ander geboeid wordt afgevoerd vanwege een uit de hand gelopen binnen-barbecue. In de loop van het jaar loopt Dwight mee in hun dagelijks leven en leert hen steeds beter kennen. Hij ontdekt dat de bewoners van containerdorpen allemaal al hun eigen geschiedenis hebben met veel achterliggende problematiek, zoals drank- en drugsgebruik, psychische problemen of geweld. Dat verklaart veel van hun gedrag. Toch is tussen alle problemen in de serie ook veel liefde te zien. Zo is er een bijzondere band tussen twee bewoners die samenwonen, is er rouw om het verlies van dierbaren en wordt het leven gevierd.

Stigma
Regelmatig ziet de kijker Dwight ook reflecteren. “Jarenlang kwam ik in dit soort situaties terecht als politieman. Nu kom ik hier zonder uniform en zonder back-up of wapens, om juist het verhaal achter de overlastveroorzakers te horen. In Nederland heerst het stigma dat je niet zoals deze mensen hoeft te leven. Dat dacht ik vroeger ook, maar ik heb nu gezien dat je binnen drie maanden je huis en familie kwijt kan raken en de ellende zich opstapelt.”

Presentator

Gepresenteerd door

Dwight van van de Vijver

--:--