Maandag 5 t/m vrijdag 9 oktober om 21.15 uur op NPO 2

Wie kent mij nog?

Tijdens de landelijke ‘Week tegen Eenzaamheid’ deelt de EO de levensverhalen van vijf eenzame mensen. In ‘Wie kent mij nog?’ vertellen zij hoe hun eenzaamheid is ontstaan en hoe het is om eenzaam te zijn. Het zijn aangrijpende portretten van hun leven waarmee de EO laat zien dat eenzaamheid veel verder gaat dan het ontbreken van sociaal contact.

Nu kijken

Bekijk de laatste aflevering

Van vrijdag 09 oktober 2020 op

De hoofdpersonen

Roelie (60) vertelt op maandagavond dat ze, na haar besluit om klokkenluider te worden, onderduikt in Friesland waar de eenzaamheid genadeloos toeslaat. 

Op dinsdagavond vertelt Jan (55) dat hij zoveel spullen verzamelde, dat er geen plek meer in huis was voor zijn gezin. Zijn vrouw en kinderen verlaten hem en hij belandt door zijn verzamelwoede zelf op straat. 

Sander (44), wiens verhaal op woensdagavond is te zien, leidt jarenlang een succesvol leven in het buitenland. Als hij uiteindelijk terugkeert naar Nederland en ernstig ziek wordt, verliest hij bijna al zijn sociale contacten en ziet hij het leven niet meer zitten. 

Catharina (64) vertelt op donderdagavond haar verhaal. Samen met haar man komt ze door financiële problemen in een uitzichtloze situatie terecht. Zij vindt steun in haar geloof, maar zegt dat niet te kunnen delen met haar man. Ondanks haar huwelijk voelt ze zich erg eenzaam. 

Bryan (27) voelt zich vaak een buitenstaander en besluit in actie te komen door een Facebookpagina te starten voor eenzame jongeren. Helaas maakt het hem niet minder eenzaam.

Wil jij hen een hart onder de riem steken?

Ben jij geraakt door het verhaal van de deelnemers? En wil je graag iets voor hen doen of een berichtje achterlaten? Dan kan dat door te mailen naar melliena.beckmann@eo.nl. De redactie stuurt je mail door naar de deelnemer van het programma.

Ik ben zelf eenzaam

Bel met een Margriet Bel Buddy
Ben jij jongvolwassen, voel je je soms eenzaam en zou je zo graag gewoon even met iemand willen bellen om je verhaal te delen? Dan kun je de hele maand oktober voor een luisterend oor terecht bij een Margriet Bel Buddy via 088 076 77 00. Dit initiatief is een samenwerking met De Luisterlijn.

Samen eten
Zit jij vaak alleen een warme maaltijd te eten? Het Leger des Heils heeft verschillende maaltijdprojecten waardoor je voor een klein prijsje met anderen van een lekkere maaltijd kunt genieten. Kijk op deze site welk project er bij jou in de buurt beschikbaar is.

De Luisterlijn
Heb jij behoefte aan een luisterend oor? De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Op deze site vind je het nummer en kun je ook chatten met een vrijwilliger.

Humanitas Huisbezoek, Maatje of Ontmoeting
Humanitas wil je graag helpen bij het leggen en onderhouden van contacten. Zo kun je een huisbezoek aanvragen, activiteiten bezoeken of je verbinden aan een maatje die met jou op pad gaat om leuke dingen te doen. Op deze pagina vind je alle info.

Schrijfmaatje
Het Ouderenfonds biedt verschillende initiatieven aan om mensen die zich eenzaam voelen te helpen. Op deze site kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor een Schrijfmaatje.

Ik wil iets doen tegen eenzaamheid

Lokale initiatieven via Eén tegen eenzaamheid
Op deze site kun je tips en lokale initiatieven vinden om in actie te komen tegen eenzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens welke initiatieven er in jouw gemeente worden georganiseerd.

Word vrijwilliger bij Humanitas
Deze organisatie heeft verspreidt over ons land allerlei initiatieven waar jij je als vrijwilliger voor kunt aanmelden. Zo kun je je bijvoorbeeld opgeven als Maatje voor iemand die eenzaam is via deze site.

Vrijwilliger van Ouderenfonds
Wil jij ondersteunen bij uitjes met ouderen, een Schrijfmaatje worden of bijvoorbeeld helpen bij de Zilverlijn zodat ouderen telefonisch een praatje met jou kunnen maken? Meld je dan aan als vrijwilliger bij het Ouderenfonds via deze website.

Een kaartje sturen naar ouderen met 'CODE GRIJS'
Door de nieuwe coronamaatregelen gaan veel sociale activiteiten voor ouderen niet meer door en krijgen ouderen minder bezoek. EO BEAM en het Nationaal Ouderenfonds slaan de handen ineen en roepen jongeren de hele maand oktober op om hen te helpen zoveel mogelijk handgeschreven kaartjes voor ouderen te verzamelen. Op deze pagina vind je alle informatie.

Eenzaam.nl 
Wil jij graag meer weten over eenzaamheid, persoonlijke verhalen lezen van mensen die zich ook eenzaam voelen? Of kun jij wel wat hulp en advies gebruiken en tips voor activiteiten? Neem dan eens een kijkje op deze website.