Wie kent mij nog?
Dit jaar kent de serie ‘Wie Kent Mij Nog?’ haar vijfde editie. Een jubileumjaar dus. In een aflevering van 40 minuten zoekt regisseur Melliena Beckmann vijf eenzame personages uit de vorige vier series opnieuw op. Hoe is het leven verlopen na hun oproep: ‘Wie kent mij nog?’ Zijn ze minder eenzaam? En welke invloed had de lockdown op hun leven?
Catharina en Jaap
Door financiële problemen komen Catharina en haar man Jaap in een uitzichtloze situatie terecht. Ondanks haar huwelijk voelt Catharina zich eenzaam. We zijn nu een jaar en een lockdown verder. Inmiddels is er veel gebeurd in het leven van Jaap en Catharina. De boot is verkocht. Het stel gaat voor het eerst sinds jaren weer aan de wal wonen.
Ruud van de Kerkhof
Ruud van de Kerkhof is 51 jaar. Ruud woont samen met zijn zoon die mensenschuw is en zich opsluit op zolder. Het zorgt ervoor dat Ruud er alleen voor staat. Ruud voelt zich eenzaam. De lockdown was voor Ruud verschrikkelijk. Hij vereenzaamde nog meer. Verder is er voor hem weinig veranderd. De situatie van zijn zoon is hetzelfde. Ruud jr. woont nog steeds op een zolderkamertje.
Piet Edelman
De 83-jarige Piet Edelman vertelde twee jaar geleden over de pijn van het alleen zijn. Als kind overleefde hij ternauwernood het bombardement op Rotterdam. De oorlog ging voorbij, maar de angst is nooit meer weggegaan. Piet Edelman woont in Elspeet en is eenzaam met name door zijn grote oorlogstrauma en het feit dat hij in Elspeet woont in plaats van in de stad.
De lockdown deed ook Piet Edelman geen goed. Piet heeft grote angst om corona te krijgen en laat niemand meer in zijn huis. Zo mogen de mensen uit Elspeet die hem dagelijks eten brengen niet meer langskomen. Ook zegt hij zijn zondagse bezoekjes aan de dominee af.
Toch is er een lichtpuntje. Er zijn een aantal ontwikkelingen waardoor Piet niet meer eenzaam is.
Jessah Groenink
De 36-jarige Jessah Groenink heette ooit Joost. Volgens Jessah is ze niet meer welkom in de kerk waar ze altijd kwam en keurt haar familie haar keuze af. Jessah voelt zich eenzaam en buitengesloten. Na de uitzending over Jessah kreeg Jessah veel reacties. Ze kreeg steunbetuigingen, bemoedigende brieven en spontane bezoekjes. Van haar familie hoorde ze helaas niets.
Na de uitzending belandde Jessah in een burn-out. Ze zag maanden niemand en sloot zich op in haar huis. Ze besloot nog meer gedichten te gaan schrijven. Op het moment dat we haar opnieuw bezoeken gaat het uitzonderlijk goed met Jessah. Ze is vrolijk, blij en voelt zich geweldig.
Wil jij hen een hart onder de riem steken?
Ben jij geraakt door het verhaal van de deelnemers? En wil je graag iets voor hen doen of een berichtje achterlaten? Dan kan dat door te mailen naar melliena.beckmann@eo.nl. De redactie stuurt je mail door naar de deelnemer van het programma.
Ik ben zelf eenzaam
Bel met een Margriet Bel Buddy
Ben jij jongvolwassen, voel je je soms eenzaam en zou je zo graag gewoon even met iemand willen bellen om je verhaal te delen? Dan kun je de hele maand oktober voor een luisterend oor terecht bij een Margriet Bel Buddy via 088 076 77 00. Dit initiatief is een samenwerking met De Luisterlijn.
Samen eten
Zit jij vaak alleen een warme maaltijd te eten? Het Leger des Heils heeft verschillende maaltijdprojecten waardoor je voor een klein prijsje met anderen van een lekkere maaltijd kunt genieten. Kijk op deze site welk project er bij jou in de buurt beschikbaar is.
De Luisterlijn
Heb jij behoefte aan een luisterend oor? De Luisterlijn is 24 uur per dag bereikbaar voor een vertrouwelijk gesprek. Op deze site vind je het nummer en kun je ook chatten met een vrijwilliger.
Humanitas Huisbezoek, Maatje of Ontmoeting
Humanitas wil je graag helpen bij het leggen en onderhouden van contacten. Zo kun je een huisbezoek aanvragen, activiteiten bezoeken of je verbinden aan een maatje die met jou op pad gaat om leuke dingen te doen. Op deze pagina vind je alle info.
Schrijfmaatje
Het Ouderenfonds biedt verschillende initiatieven aan om mensen die zich eenzaam voelen te helpen. Op deze site kun je je bijvoorbeeld aanmelden voor een Schrijfmaatje.
Ik wil iets doen tegen eenzaamheid
Lokale initiatieven via Eén tegen eenzaamheid
Op deze site kun je tips en lokale initiatieven vinden om in actie te komen tegen eenzaamheid. Kijk bijvoorbeeld eens welke initiatieven er in jouw gemeente worden georganiseerd.
Word vrijwilliger bij Humanitas
Deze organisatie heeft verspreidt over ons land allerlei initiatieven waar jij je als vrijwilliger voor kunt aanmelden. Zo kun je je bijvoorbeeld opgeven als Maatje voor iemand die eenzaam is via deze site.
Vrijwilliger van Ouderenfonds
Wil jij ondersteunen bij uitjes met ouderen, een Schrijfmaatje worden of bijvoorbeeld helpen bij de Zilverlijn zodat ouderen telefonisch een praatje met jou kunnen maken? Meld je dan aan als vrijwilliger bij het Ouderenfonds via deze website.
undefined
Eenzaam.nl
Wil jij graag meer weten over eenzaamheid, persoonlijke verhalen lezen van mensen die zich ook eenzaam voelen? Of kun jij wel wat hulp en advies gebruiken en tips voor activiteiten? Neem dan eens een kijkje op deze website.