Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Zoek de verschillen

Joodse jongeren logeren bij geestverwanten elders in de wereld. Lees meer

vanaf zondag 26 november om 15.25 uur op NPO 2

In Zoek de verschillen vertrekken Nederlandse Joodse jongeren naar een onbekende bestemming, om een paar dagen mee te draaien in een andere Joodse cultuur. Gaan ze dwarsliggen of passen ze zich aan?

Aflevering 1: New York, Verenigde Staten

In aflevering 1 bezoekt de 28 jarige orthodoxe Shira een Joodse humanistische en seculiere gemeente in New York. Deze stroming is niet religieus, en heeft het begrip “God” uit alle teksten en tradities gehaald. Hoe reageert de gelovige Shira op deze culturele interpretatie van Jodendom?

> Kijk deze aflevering nu op NPO Start

Aflevering 2: Krasnaya Sloboda, Azerbeidzjan

Jelle is liberaal Joods en politiek progressief. Hij bezoekt de Bergjoden in het Rode Dorp in Azerbeidzjan, naar verluidt het enige volledig Joodse dorp buiten Israël. Wat klopt er van die omschrijving? Jelle onderzoekt zowel de geschiedenis van de Bergjoden, als de hedendaagse status van het dorp na de val van de Sovjetunie, en ontdekt een verband met Russische oligarchen.

> Deze aflevering is op 3 december om 15.25 uur te zien op NPO 2.

Aflevering 3: Antananarivo, Madagaskar

Jonah is 22 jaar, woont in Amsterdam-Zuid en is orthodox. Hij hoort op Schiphol dat hij vertrekt naar de Joodse gemeenschap in Madagaskar. Want hoewel de Franse kolonisten daar het Christendom hebben geïntroduceerd en de meeste mensen daarom christelijk zijn geworden, geloven veel mensen op het eiland dat ze eigenlijk tot één van de verloren stammen van de Israëlieten behoren. In 2016 zijn daarom zo’n 125 mensen uitgekomen, waarmee dit de “nieuwste Joodse gemeenschap ter wereld” is. Madagaskar is echter ook een van de armste landen ter wereld, en de omstandigheden van het gezin waar Jonah verblijft lijken dus in niets op die van zijn eigen luxe leventje.

> Deze aflevering is op 10 december om 15.25 uur te zien op NPO 2.

Aflevering 4: Terugblik

Shira, Jelle en Jonah kijken terug op hun reis: hoe reflecteren ze op de gemeenschap waar ze te gast zijn geweest en op zichzelf, nu ze wat meer afstand hebben?

> Deze aflevering is op 17 december om 15.25 uur te zien op NPO 2.

--:--