Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Het overgrote deel van de orthodox-christelijke achterban stemt weer op Trump'

Blog van Tijs van den Brink

Ik was in de Verenigde Staten toen Donald Trump zei dat ‘Rusland mag doen wat het wil’ met NAVO-landen die minder dan twee procent van hun begroting uitgeven aan Defensie. Veel Europeanen waren geschokt: speelt Trump dan toch onder een hoedje met Poetin?

Deel:

Toen ik conservatieve stemmers in Amerika vroeg wat zij daar nou van vonden zeiden ze: ‘Ach, Trump is een zakenman. Dit is hoe hij onderhandelt’. De boodschap is niet ‘Rusland kan lekker z’n gang gaan’, de boodschap is ‘betaal wat we hebben afgesproken!’.

Uitspraken van Donald Trump worden vaker niet goed geïntepreteerd. Toen hij vorige week de term ‘bloedbad’ in de mond nam, maakten sommigen ervan dat er een bloedbad zou ontstaan als Trump de verkiezingen zou verliezen. Joe Biden deed dat bijvoorbeeld. Trump sprak echter over een economisch bloedbad als China z’n plannen doorzet om in Mexico autofabrieken neer te zetten.

Soms zegt Trump echt rare en gevaarlijke dingen, soms worden zijn woorden bewust uit de context gehaald, soms helpt ondertiteling. De ondertiteling die meestal werkt is ‘Neem Trump niet letterlijk, maar wel serieus’. Velen doen het tegenovergestelde: hem wel letterlijk nemen, maar niet serieus.

Z’n achterban kiest uiteraard voor de eerste variant: ze nemen hem niet letterlijk, maar wel serieus. Dat merkte ik volop toen ik de afgelopen maanden door de VS reisde, voor een nieuwe serie God, Jesus, Trump! Allerlei rechtszaken en ophef die wij in Europa breed uitmeten, gaan aan veel evangelicals voorbij.

Voor wat betreft de ontkenning van de vorige verkiezingsuitslag: een deel van z’n achterban denkt echt dat de verkiezingen gestolen zijn, conservatieven die beter geïnformeerd zijn balen van Trumps ontkenning.

Voor hen staat daar echter van alles tegenover. Zijn eerste presidentschap bijvoorbeeld: de economie draaide goed in die tijd, Trump stond pal achter Israël en verplaatste zelfs de ambassade van Tel Aviv naar Jeruzalem en last but not least: hij benoemde conservatieve rechters die inmiddels het recht op abortus bij de afzonderlijke staten hebben neergelegd: een gebed dat is verhoord voor veel evangelicals.

Aan Biden schrijven ze ondertussen al het slechts van de wereld toe: de terugtrekking van de troepen uit Afghanistan vinden ze een internationale schande, de inflatie (hoewel op allerlei plekken van de wereld zichtbaar) schrijven ze geheel toe aan Joe Biden en bovendien: de man is dement.

Ik hoef m’n profetenmantel niet aan te trekken om te voorspellen dat het overgrote deel van de orthodox-christelijke achterban van Donald Trump op 5 november opnieuw op hem stemt.

Geschreven door

Tijs van den Brink - Gastauteur

--:--