Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Margje Fikse

Margje Fikse

Achtergrond en carrière

Margje is geboren op 3 juli 1975 in Hattem. Na het VWO begint Margje in 1994 aan de studie Politicologie aan de Universiteit van Leiden die ze in 1998 met succes afrondt. Tijdens haar studie komt ze door de screentest bij de EO als presentator voor het reisprogramma ‘Bjrrt!’.

EO-programma's

In 1998 start Margje bij de EO als verslaggever voor de tv-actualiteitenrubriek 2Vandaag. In hetzelfde jaar presenteert zij ook het dagelijkse tv-kinderprogramma Xieje. Daarna was ze te zien als presentator van diverse tv-programma’s zoals Het Familiediner, BlinQ, De Laatste Reis, Fiks a life en de tv-actualiteitenrubriek Netwerk. Naast presentator blijft Margje tv-verslaggever bij onder meer Netwerk, De Vijfde Dag en Dit is de Dag - Reportage.

Radioprogramma’s die Margje presenteert sinds 2016 zijn Dit is de dag en het EO/NOS-radioprogramma Langs de Lijn en Omstreken. In de podcast Jodcast maakt Margje een serie portretten van bekende en minder bekende Joodse Nederlanders. In de zomermaanden van 2020 en 2021 presenteert ze Op1 samen met Kefah Allush. In 2021 presenteert Margje de serie Uitgepreekt, over dominees die vertrekken uit de kerk.

In de podcast Goed Werk spreken Margje Fikse en kantooramazone Japke-d. Bouma wekelijks over alles wat jouw dagelijks werk raakt.

In Dit is de kwestie onderzoekt Margje Fikse, samen met Tijs van den Brink, Kefah Allush, Hans van der Steeg en Joram Kaat, morele dilemma’s en ethische kwesties naar aanleiding van de actualiteit.

Vanaf april tot september 2023 presenteerde Margje, samen met Hans van der Steeg, op maandag en woensdag het live-lunchprogramma Dit is de middag.

In december 2023 en januari 2024 presenteert ze de drieluik 7/10, antisemitisme in Nederland, over hoe het antisemitisme in Nederland door de oorlog tussen Israël en Hamas onverhuld zichtbaar wordt.

Vanaf april 2024 presenteert zij, samen met Hans van der Steeg, Dit is Nederland. Vanuit het nieuwscafé nemen zij de dag door, met korte bijdragen uit het land en interactie met de kijkers thuis.

En verder

Margje regisseert de reisseries die gepresenteerd worden door collega Kefah Allush, zoals Van Ninevé naar Nazareth, Van Atlas naar Arabië, Oases in de Oriënt, Oases in de Lage Landen en De vrouwen van Jezus van Nazareth.

Alle artikelen van Margje

--:--