Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Als tiener werd ik verkracht'

Natasja Verhagen zaterdagavond in 'De Verandering'

Natasja Verhagen (47) maakt verschrikkelijke dingen mee in haar leven. Haar ouders zijn verslaafd aan alcohol. Als jong meisje wordt ze verkracht. Natasja's oudste dochtertje sterft direct na de geboorte, en ze verliest ook nog haar 12-jarige zoon aan een hersentumor. "God gebruikt soms groot verdriet voor een radicale ommekeer.”

Deel:

Hoe is het nu met Natasja?

Ruim 3 jaar geleden was Natasja te gast in De Verandering. Na deze uitzending maakte Natasja nog meer heftige dingen mee. Haar verhaal gaat verder. Hoe gaat het nu met Natasja? Je ziet het zaterdag 16 december in De Verandering

Dat Natasja’s moeder meer om alcohol geeft dan om haar dochter, wordt pijnlijk duidelijk als haar moeder met een vriendin thuiskomt om bier te drinken. Het bier is op, maar de vrouwen hebben behoefte aan méér. De vriendin wil daar wel voor zorgen: haar zoon – net vrijgekomen uit de gevangenis – kan wel een nieuw kratje brengen. De betaling gebeurt in ‘natura’: voor de ogen van haar moeder en de vriendin verkracht hij Natasja, die op dat moment ziek thuis is. Wanneer het 14-jarige meisje om hulp roept, zeggen haar moeder en de vriendin dat ze zich niet moet aanstellen. "Die gebeurtenis heeft mijn leven veranderd: ik liep sindsdien met een mes op zak. De boodschap was duidelijk: als je aan me zit, steek ik je overhoop.”

Ongezond gezinsleven

Van een gezond gezinsleven is dan al langer geen sprake meer. Natasja's ouders gaan uit elkaar nadat haar vader een relatie is begonnen met een 18-jarig meisje. Na de scheiding gaat Natasja's moeder steeds meer drinken. Het gebeurt een aantal keer dat vanuit het café naar haar huis wordt gebeld, omdat het niet goed gaat met haar moeder: ze moet opgehaald worden. Uiteindelijk wordt de alcoholverslaving haar dood.

Zwanger

Natasja leert Ricardo kennen. Als ze 16 is, raakt ze zwanger en gaat ze op zichzelf wonen. Ze krijgt een knipperlichtrelatie met Ricardo, die drugsverslaafd en crimineel is. Als het vierde kind zich aandient, trouwen ze.

Hersentumor

In december 2003 wordt haar oudste kind, Jimmy, ziek. 'Een griepje,' zeggen artsen. Als Natasja de situatie niet vertrouwt, neemt ze contact op met een kinderarts. Jimmy moet direct naar het ziekenhuis. Daar krijgen ze slecht nieuws. Op de scan is een hersentumor te zien.

Radicale ommekeer

Diezelfde dag gaat de gezondheid van Jimmy, die dan in het ziekenhuis ligt, hard achteruit. De tumor wordt operatief verwijderd, maar het gaat niet goed met Jimmy. Hij blijkt hersendood en de dokters geven 1% kans op herstel. Voor Natasja is dat genoeg om te bidden. Ze vraagt God om genezing en – als dat niet gegeven wordt – dat God dan met Zijn liefde de leegte vult. Tijdens het bidden wordt ze warm en ervaart ze een geweldige rust. "God gebruikt soms groot verdriet voor een radicale ommekeer.” In De Verandering vertelt Natasja haar indrukwekkende verhaal.

Natasja Verhagen: hoe is het nu met haar?

Zaterdag  16 december, 17.30 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--