Ga naar submenu Ga naar zoekveld

(Christelijke) Kinderboekenweek van start

Een boek als tijdmachine

“Als je een boek opent, ga je niet alleen naar een andere plek, maar ook naar een andere tijd.” Die boodschap probeert Michel de Boer over te brengen met zijn prentenboek 'Tijdmachien', dat hij schreef ter gelegenheid van de Kinderboekenweek.

Deel:

In Tijdmachien reist de 8-jarige Daan samen met zijn hondje door de tijd, terwijl hij over verschillende uitvindingen, ontdekkingen en historische gebeurtenissen leest. Michel de Boer, die vooral bekend is door zijn boeken over Opa Knoest, vond het niet altijd makkelijk om dit verhaal te schrijven. “Dat komt door het thema van de Kinderboekenweek: ‘En toen?’ Ik had niet direct een beeld in mijn hoofd dat bij dit thema en de doelgroep past.”

Uiteindelijk kwam Michel – die het boek niet alleen geschreven, maar ook geïllustreerd heeft – uit bij het onderwerp ‘tijdreizen’. “Ik wil laten zien hoe leuk het is om boeken te lezen. Als een boek goed geschreven en geïllustreerd is, word je erin meegezogen. Je kunt als het ware zien hoe een alledaags voorwerp als een fiets er honderd jaar geleden uitzag en hoe de eerste bijbels gedrukt werden na de uitvinding van de boekdrukkunst. Je ontsnapt uit je klas, woonkamer of boomhut. Het maakt niet uit waar je leest, je zit in het verhaal.”

Vincent van Gogh

Ook kinderen en leerkrachten die wel van een geschiedenislesje houden, kunnen Tijdmachien ter hand nemen. Naast de korte, rijmende teksten, die de prenten aanvullen, vind je een tijdlijn in het boek met extra informatie over de gebeurtenissen, ontdekkingen en uitvindingen die in het boek naar voren komen. Zelf vindt Michel zijn tekening waarop Daan en zijn hondje Vincent van Gogh helpen bij het schilderen van De Sterrennacht het mooist. “Eigenlijk staan ze in het schilderij. Verleden en heden vloeien in deze illustratie in elkaar over. Zo zie je wat een boek met de lezer doet.”

Geen Kinderboekenmaand

Dit jaar doet de brancheorganisatie voor het christelijke boek (BCB) voor het eerst mee met het thema van de reguliere Kinderboekenweek. Dit betekent dat er geen aparte Christelijke Kinderboekenmaand is. Wel verschijnen er actieboeken voor de christelijke doelgroep. Tijdmachien is dit jaar het actieboek bedoeld voor de onderbouw van de basisschool. Daarnaast verschijnen er nog twee andere actieboeken. Het boek voor de middenbouw, Mees en Tijn en het geheim van het kasteel, is geschreven door Ina van der Beek. Judith van Helden nam het boek voor de bovenbouw voor haar rekening en schreef Maffe meester Daan duikt in de verleden tijd.

Tekst: Lukas ten Napel

Beeld: Michel de Boer

--:--