Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik at mezelf bijna dood'

Els van Weijen in 'De Verandering'

Mirjam Bouwman gaat in De Verandering langs bij Els van Weijen, die terugkijkt op een duistere periode in haar leven. In die tijd leest ze veel boeken, terwijl ze enorme hoeveelheden chocolade eet. Ze vertelt aan Mirjam welke ellende ze op die manier probeert te vergeten.

Deel:

In haar jonge jaren is Els er regelmatig getuige van dat haar vader, een alcoholist, haar moeder in elkaar slaat. Dit laat diepe sporen bij haar na. Als ze 10 jaar is, scheiden haar ouders, maar het brengt niet de innerlijke rust waar ze zo op hoopt.

Chocolade en drank

Op de middelbare school lijkt het in eerste instantie nog goed te gaan, maar Els voelt zich de mindere van iedereen. Ze vlucht in het lezen van boeken en het eten van zoete dingen. "Bij elke bladzijde die ik las, at ik een stuk chocolade." Nadat haar geliefde opa is overleden, gaat ze ook steeds meer drinken. Ze weegt dan 200 kilo en wordt op straat uitgescholden. "Mensen die voorbij fietsten en iets schreeuwden als Ma Flodder of Big Diet. De minachtende blikken, waarvan bekenden dan ook nog eens zeiden dat ik ze me verbeelde. Alsof ik niet alleen dik, maar ook achterlijk was."

Kinderfilm

Ze walgt zo van zichzelf dat ze niet meer in de spiegel kijkt en doucht in het donker. Els maakt zelfs serieuze plannen om uit haar ellendige leven te stappen. Maar dan ziet ze een kinderfilm, die haar leven op een bijzondere manier verandert.

De verandering

Zaterdag 19 juni 19.30 uur, NPO 2 (hh)

De weergave van deze post vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--