Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik groeide op tussen de pooiers en prostituees'

Jan Corsius in 'De Verandering'

Jan Corsius wordt thuis regelmatig mishandeld door zijn stiefvader. Hij zwerft als jongetje van ‘s nachts door de straten van Den Haag. Jan groeit op in een ongezonde omgeving tussen pooiers en prostituees en heeft – als hij nog maar 10 jaar oud is – al seks met diverse meisjes.

Deel:

Jan is de grapjas van de buurt. Maar achter het vrolijke masker schuilt een agressief jongetje dat veel boosheid met zich mee draagt. Rond zijn 14e wordt Jan lid van een criminele bende. Een paar jaar later is hij een beruchte crimineel, die met gewapende bodyguards door de stad trekt en niet alleen drugs, maar ook wapens verkoopt.

Hasjtaxi

Jan wil miljonair worden en wel zo snel mogelijk, ten koste van alles. Zelfs zijn vriendin dwingt hij om achter een raam te gaan zitten. Dan bedenkt Jan een ingenieus plan: de hasjtaxi. Mensen kunnen hem bellen en dan wordt de bestelling drugs thuisbezorgd met de taxi. Dit loopt zo goed dat hij in no time verschillende hasjtaxi’s heeft rijden. Journalisten uit heel Europa komen een kijkje nemen en hij haalt er zelfs de talkshow van Sonja Barend mee. Ook in die uitzending krijgt hij de lachers op zijn hand. Dat ze te maken hebben met een zwaar verslaafde crimineel hebben maar weinig mensen in de gaten. 

Sportschool

Dan komt een criminele vriend van Jan tot geloof. Tijdens een training in de sportschool vertelt deze vriend Jan over zijn bekering en citeert teksten uit de Bijbel. Jan moet er niks van hebben, maar om zijn vriend een weerwoord te kunnen leveren, gaat Jan zelf in de Bijbel lezen. En dat heeft grote gevolgen.

De Verandering

Zondag 30 augustus, 08.25 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--