Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik wilde niets meer met God te maken hebben'

Luut Schraal in 'De Verandering'

Luut groeit op in een Urker vissersgezin. Dat betekent dat zijn vader de hele week op zee is. Luut is een echt vaderskindje. Hij weet dat veel Urker vissers op zee zijn verdronken en als kind is hij altijd bang dat ook zijn vader iets overkomt. 'Ik bad iedere avond of God mijn vader wilde bewaren."

Deel:

Als Luut vijftien jaar is wordt zijn grootste angst waarheid. De vader van Luut is alcoholist en drinkt in het weekend vaak teveel. Een simpele misstap thuis op de trap wordt hem fataal. Luut vindt zijn vader dood onder aan de trap. Luut’s wereld stort in elkaar. “Ik gaf God de schuld. Had ik al die jaren voor niets gebeden? Ik wilde niets meer met God, de kerk of Jezus te maken hebben.”

Beroemdheid

Luut mist zijn vader enorm en voelt van binnen veel boosheid. Die woede richt zich vooral tegen God. Hij besluit alleen nog maar voor zichzelf te leven en zijn droom na te jagen: een beroemde DJ en zanger worden. Al snel is Luut een beroemdheid op Urk. Hij is bijna iedere dag in de kroeg of in de discotheek te vinden.  

Drank en drugs

Al snel is Luut een stevige drinker. Daarnaast gebruikt hij ook cocaïne. Hij trouwt, maar dat huwelijk houdt geen stand. Binnen anderhalf jaar na zijn huwelijk ligt hij alweer in scheiding. Luut leeft ogenschijnlijk vrolijk verder en verdient veel geld met zijn artiestenbestaan. 

Kerk

Als Luut dertig is, ontmoet hij Marianne. Alhoewel ze flink wat jaren jonger is, beginnen ze stiekem een relatie. Als Marianne drie jaar later zwanger raakt, besluiten ze te trouwen. Maar nog steeds leeft Luut voor zichzelf en laat zijn vrouw en kind vaak alleen achter. Opnieuw dreigt een scheiding. Als Marianne tot geloof komt, ziet Luut dat het leven wat hij leidt hem alleen maar diepe ellende heeft gebracht. Hij besluit op een zondag mee te gaan naar de kerk.

De Verandering

Zaterdag 15 augustus, 19.20 uur, NPO 2

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--