Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Ik zat gevangen in een sekte'

Hannelore van Otterloo in 'De Verandering'

Hannelore is 3 wanneer haar ouders zich aansluiten bij een leuke, evangelische huisgemeente. De leden van deze kerk zijn erg vriendelijk en ook de voorganger, Sipke Vrieswijk, is aardig. Maar al snel verandert deze Sipke van een geliefd voorganger in een autoritaire sekteleider, die zichzelf profeet laat noemen.

Deel:

De volgelingen van Vrieswijk hangen aan zijn lippen. Hij is de man die het woord van God brengt. Sterker nog: God praat volgens Vrieswijk rechtstreeks met hem. Dat maakt de voorganger in de ogen van de gemeenteleden tot een zeer bijzondere man. De kinderen hebben het ook naar hun zin, want in eerste instantie is er veel tijd om samen te spelen. Naar school gaan is minder belangrijk dan de dagelijkse bijbelstudies. Langzaam maar zeker raken alle volgelingen compleet in de ban van deze voorganger die iedereen gouden bergen belooft. Zolang ze maar precies doen wat hij zegt.

Alles opgeven

‘Je moet alles opgeven voor God.' Dat wordt de belangrijkste boodschap van Vrieswijk. De banden met je familie moeten worden verbroken. Je huis en goederen moet je inleveren. Wanneer je niet bereid bent alles op te geven, word je zwaar gestraft. Kortom: de druk die Vrieswijk zijn leden oplegt, wordt steeds groter. Vrieswijk heeft grootse plannen met sekte. Hij koopt in 1983 - dankzij giften van aanhangers die zich diep in de schulden steken - voor 350.000 gulden een voormalig klooster. De verbouwing kost nog eens een ton. Steeds meer leden gaan in dit gebouw wonen.

Bruid van God

Vrieswijk leert zijn vrouwelijke volgelingen dat ze dichter bij God komen als ze seks met hem hebben. De vrouwen en meisjes zouden dan zelfs ‘bruiden van God’ worden. Ook Hannelore wordt gevraagd of ze bruid van God wil worden en omdat iedereen dat graag wil, zegt ze ja. Ze is pas 11 jaar als ze door Vrieswijk naar zijn bed wordt gelokt. Hannelore hoort vanaf dat moment bij een select clubje volgelingen dat het bed met Vrieswijk mag delen. Daar horen allerlei privileges bij, zoals mooie kleren, lingerie en dure parfums.

Bizarre straffen

Vernederingen, misbruik, het is aan de orde van de dag en het wordt steeds erger. Ongehoorzaamheid leidt tot allerlei bizarre straffen. Slapen in het kippenhok, dagenlang geen eten of in de winter urenlang zonder jas buiten staan. De mensen zijn ondertussen allemaal zo onder de invloed van Vrieswijk, dat ze het bedreigen en mishandelen lijdzaam ondergaan en de meesten doen zelfs hun uiterste best het Vrieswijk naar de zin te maken. Feitelijk is iedereen doodsbang voor de sekteleider, die zijn volgelingen compleet in zijn macht heeft.

Aangifte

Op een dag wordt de moeder van Hannelore door Vrieswijk uit de sekte weggestuurd. Ze wordt liefdevol opgevangen door een oom en tante van Hannelore en doet aangifte bij de politie. Zij kunnen op korte termijn helaas nog niet veel doen, omdat er eerst een dossier opgebouwd moet worden. Wel zorgt de politie ervoor dat de dan nog minderjarige Hannelore uit de sekte wordt bevrijd. In eerste instantie voelt Hannelore zich een verraadster en is ze doodsbang voor de wraak van Vrieswijk. 'Wat als Vrieswijk wel een echte profeet is?' "Elke keer hoorde ik hem dreigen dat mijn bloed op de straat zou spatten door mijn verraad.”

Sekte

Jaren later ontmoet Mirjam Bouwman Hannelore en samen kijken ze terug op de jaren dat Hannelore in de sekte van Vrieswijk zat . Hoe gaat het nu met Hannelore?

De Verandering

Zaterdag 26 september, 19.15 uur, NPO 2

Sekteleider Vrieswijk wordt in 1999 veroordeeld tot tbs met dwangverpleging wegens verkrachting en kindermisbruik. Ondanks het feit dat deskundigen vreesden dat Vrieswijk weer in zijn oude misdaden zou vervallen, werd zijn tbs in 2010 zonder voorwaarden beëindigd. Vrieswijk beloofde zijn behandelaars geen contact meer te zoeken met zijn voormalige sekteleden, maar die belofte hield geen stand. Een aantal jaar geleden keerde de profeet terug bij zijn volgelingen in een woning in Papendrecht. Hier woonde hij tot zijn dood in januari 2019.

Geschreven door

Miriam Duijf

--:--