Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Het is mijn persoonlijke uitdaging om met een bruidspaar te kijken naar wat nog wél kan’

Weddingplanner Gerina over trouwen tijdens corona

Gerina (32) is sinds 2011 weddingplanner. Daarnaast schreef zij het boek ‘De Bruiloftplanner’, geeft zij workshops en is zij styliste. Door de coronamaatregelen, staat Gerina tijdens deze populaire trouwmaanden voor grote uitdagingen. Toch weet zij, dankzij haar enthousiasme en creativiteit, de bruiloften van ‘haar bruidsparen’ tot een onvergetelijke dag te maken.

Deel:

Gerina is één van de weinige christelijke weddingplanners in Nederland. Gerina: “Het zit echt in mijn genen om alles te willen organiseren en mensen te verwennen. Mijn dag is geslaagd als ik zie dat een bruidspaar ontspannen en gelukkig van deze bijzonder dag kan genieten!”

Gerina werkte twaalf jaar bij ABN-AMRO en genoot ervan om naast haar werk het voortouw te nemen bij het organiseren van bedrijfsfeestjes. Nadat zij meerdere malen ceremoniemeester was geweest tijdens een bruiloft, vielen alle puzzelstukjes op zijn plek: “Ik besefte dat ik hier iets mee wilde doen en volgde de opleiding tot weddingplanner.

Geluk zoals God dit heeft bedoeld

“In 2011 ben ik gestart met ‘VierJeGeluk’. Ik geloof dat wij ons geluk van God ontvangen en dat wij de zegeningen die Hij ons geeft, mogen vieren. Ik heb als logo een klavertje vier, met in het hart van het blaadje een kruis. Dat klavertje staat niet voor oppervlakkig geluk, maar voor het geluk zoals God dit heeft bedoeld.

Make-A-WeddingWish

In de afgelopen jaren heeft Gerina haar werkzaamheden steeds verder uitgebreid en schreef zij onder andere ‘De Bruiloftplanner’, een werkboek voor aanstaande bruidsparen. “In de loop van de jaren heb ik mij gespecialiseerd in de styling van bruiloften en ben ik workshops gaan geven. Daarnaast ben ik gestart met een webshop. Ook heb ik mij sinds kort aangesloten bij Stichting Make-A-WeddingWish. Zij vervullen de trouwwens van aanstaande bruidsparen, waarvan een partner of gezinslid levensbedreigend ziek is.”

Veel mensen vonden een weddingplanner erg Amerikaans

In het begin was het voor Gerina moeilijk om als weddingplanner door te breken. “Met name in de christelijke kring was een weddingplanner nog vrij onbekend en vonden veel mensen dit erg Amerikaans. Ik heb mezelf echt moeten bewijzen, voordat mensen inzagen hoeveel voordelen het heeft om tijdens de bruiloft alles uit handen te kunnen geven aan een professionele ceremoniemeester. Vroeger werd het als een eer beschouwd, om gevraagd te worden als ceremoniemeester, maar steeds meer stellen zien in dat een ceremoniemeester weinig meekrijgt van de bruiloft en alleen maar druk bezig is met het in goede banen leiden van de dag.

Droombruiloft

Tijdens onze eerste kennismaking stel ik aan elk aanstaand bruidspaar dezelfde vraag: ‘Stel dat alles zou kunnen en er is geen beperking van tijd en geld, hoe ziet jouw bruiloft er dan uit?’ Het antwoord op deze vraag zegt mij ontzettend veel over een bruidspaar. Ik luister naar hun dromen en zorg dat de dag zoveel mogelijk overeenkomt met deze dromen.”

Situaties waar geen draaiboek bij kan helpen

Op de dag zelf begint Gerina in alle vroegte met het stylen van de trouwlocatie. “Ik kom meestal met twee of drie mensen en samen zorgen wij ervoor dat we steeds een paar stappen vooruitlopen. Tijdens de ceremonie, zijn wij alweer bezig met de voorbereidingen van het volgende element van de dag. Ik geniet ervan als ik zie dat een bruidspaar zich kan ontspannen en geniet van deze bijzondere dag. Ik ben voorbereid op bijna alles wat eventueel mis zou kunnen gaan. Iemand die uit zijn broek scheurt, een moddervlek op een jurk, uitgelopen make-up of een ingestort kapsel, ik vind het heerlijk om dit op te lossen.

Soms krijg je te maken met situaties waar geen draaiboek bij kan helpen. Zo werd er een keer tijdens een bruiloft een opa onwel. Terwijl het ambulancepersoneel bezig was met de reanimatie, zorgde ik ervoor dat de gasten zo min mogelijk meekregen van dit vreselijke voorval. Ik plaatste schermen en zorgde ervoor dat iedereen koffie kreeg voor de schrik. Ondertussen moest ik de avondgasten opvangen en snel een andere zaal regelen. Na overleg met het bruidspaar werd besloten om de dag toch door te laten gaan, zij het in iets aangepaste vorm. Pas nadat de dag ten einde was, kwam bij mij het besef wat er was gebeurd. De volgende dag hoorde ik dat die opa was overleden. Zoiets blijft je altijd bij.”

Ik kom met creatieve oplossingen, ondanks de coronamaatregelen

In deze periode leeft Gerina van persconferentie naar persconferentie. “Het is elke week weer afwachten wat wel of niet mogelijk is tijdens een bruiloft. Als ik de aanstaande bruidsparen hierover spreek, sta ik stil bij de vervelende situatie waarin zij zitten, maar kom ik ook meteen met een aantal creatieve oplossingen. Het zit niet in mijn karakter om bij de pakken neer te gaan zitten. Ik vind het een uitdaging om met een uniek programma te komen, zodat een bruidspaar toch de dag van hun leven heeft, ondanks de coronamaatregelen.

Weddingplanner Vier je Geluk

Recent trouwde een van ‘mijn’ bruidsparen in het gemeentehuis en omdat er maar een handjevol mensen aanwezig mocht zijn, zorgde ik ervoor dat alle gasten via een livestream, de ceremonie konden volgen. Ik nodigde als verrassing familie, vrienden en collega`s uit, om op gepaste afstand bij het gemeentehuis te staan. Bij de kerk deelde ik lunchboxen uit aan alle aanwezigen. We hebben gezellig bij onze auto`s staan lunchen, voordat de kerkdienst online uitgezonden zou worden.

Drive-in receptie

Na de kerkdienst werd in de tuin van de bruidegom, in aanwezigheid van beide ouderparen, een taart aangesneden. Vervolgens heeft het bruidspaar bij alle daggasten een feestelijke doos donuts langsgebracht en konden zij uitgebreid bewonderd worden. Ik ging mee om alles te filmen en te fotograferen. ‘s Avonds werd het bruidspaar verrast met een drive-in receptie en kwam er een lange stoet versierde auto`s, scooters, tractors en bedrijfswagens, langsrijden om een cadeau en een persoonlijke wens af te geven. Ondanks dat de dag er totaal anders uitzag dan dat zij oorspronkelijke in gedachten hadden, hebben zij enorm genoten van hun eerste trouwdag. In augustus hopen zij hun trouwdag nogmaals te vieren en dit keer mét gasten.

Ik vind het bijzonder leuk om in alle omstandigheden oplossingen te bedenken en ervoor te zorgen dat een bruidspaar een bruiloft beleeft waar zij met een fijn gevoel aan terug kunnen denken. Ik beschouw de dag als geslaagd als ik zie dat een bruidspaar onbezorgd heeft kunnen genieten van deze belangrijke dag.”

Lees ook: Trouwen op latere leeftijd: Janny vond haar man na haar 70e

Geschreven door

Rita Maris

--:--