Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Ja hoor, dat heb ík weer!’ 6 tips om je perspectief te veranderen

Stoppen met zeuren

Ja hoor, dat heb ík weer! Let ik voor die kruising nog zó goed op mijn snelheid, word ik geflitst omdat ik het rode stoplicht over het hoofd zie! Je kan je hele dag erdoor laten verzieken, maar je kan ook een poging doen om je perspectief te veranderen. 6 tips.

Deel:

1. Laat het maar gebeuren

Ja hoor, dat heb jij weer! Loop je je benen uit je lijf om je kinderen op tijd op school te krijgen, blijken ze vrij te zijn in verband met een studiedag. En ja, het is inderdaad echt belachelijk dat hondeneigenaren de uitwerpselen van hun huisdier op straat laten liggen, waardoor jij nu kokhalzend met een takje de bruine brei tussen de nerven van je zool probeert te pulken. Je kunt alles tot in de puntjes willen regelen, maar over sommige dingen heb je nou eenmaal geen controle. Accepteren is een kunst, en wel één die je een stuk verder brengt dan ‘Ja hoor, dat heb ík weer.’ Laat het gewoon maar over je heen komen, baal even flink, bel iemand bij wie je mag uitrazen, en pak de draad dan weer op.

2. Stop met vergelijken

Ja hoor, kies je er één keer voor om wat centen te sparen door je eigen haar te verven, is het GROEN! Dat zou jouw vriendin, die haar haar ook altijd zelf verft, nou nóóit gebeuren! Bij haar is alles perfect … Tja, het leven is willekeurig. En ja, er gebeuren weleens goede dingen bij slechte mensen en slechte dingen bij goede mensen. Maar je eigen situatie vergelijken met die van een ander, verandert letterlijk niets. Spaar je energie, please.

3. Bekijk het eens van de andere kant

Ja hoor, heb jij weer! Je koffiedate wordt verstoord door een belletje van je baas, die jou echt nú nodig heeft voor een spoedklus. Daar gaat je gevoel van vrijheid. Mag een mens dan helemaal niet meer genieten? Inderdaad, best rot als zoiets je overkomt, en zeker als het vaker gebeurt. Maar bekijk het eens van de andere kant: probeer te genieten van het feit dat je een baan hebt, dat je nodig bent, een doel hebt, je eigen broek kunt ophouden. Dat kopje koffie smaakt na een uurtje hard werken misschien wel extra lekker.  

4. Zoom uit

Ja hoor, besluit je een keer om de trein te pakken in plaats van de auto om eens lekker groen te doen, heeft ‘ie 20 minuten vertraging! De NS heeft één taak, toch? Probeer eens uit te zoomen. Bekijk jezelf en je probleem letterlijk vanuit je denkbeeldige ruimteschip. Ineens wordt jouw probleem ieniemienie en worden die 20 minuten een fractie van een seconde, in vergelijking met alle anderen dingen die op deze aardbol spelen. Misschien een beetje flauw, maar het werkt vaak wel!

5. Stop met zeuren

Ja hoor, dat heb jij weer! De hele dag is het droog, maar als jij op de fiets stapt, begint het te regenen. Natuurlijk, we hebben altijd wel wat te zeuren. Maar van zeuren komt zeuren. Probeer er eens een weekje mee te stoppen. Vraag je partner, kinderen, collega’s of vriendinnen om je erop aan te spreken als je toch dat mopperige toontje opzet. Je zult zien dat een zeuropmerking in een klein hoekje zit en zult – in ieder geval de komende week –  wel drie keer nadenken voordat je weer begint te klagen.

6. Schrijf elke dag drie dingen op waar je dankbaar voor bent

Ja hoor … Als je tijdens een etentje het gerecht van je buurman voorbij ziet komen, besef je dat je de verkeerde keuze hebt gemaakt. Balen, maar probeer eens met een dankbare blik naar je eigen bord te kijken. Het helpt om elke dag bijvoorbeeld drie punten op te schrijven waar je dankbaar voor bent: dat je gezond bent opgestaan, dat je een douche hebt om onder te stappen, dat je geld hebt om naar een restaurant te gaan … Hierdoor train je je ‘dankbare spier’. Je blik zal de rest van de dag een stuk rooskleuriger zijn!

Wat zeggen ergernissen over jezelf? Lees het in dit artikel. 

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--