Ga naar submenu Ga naar zoekveld

‘Mijn vrouw praat liever met vriendinnen dan met mij’

Cocky Drost geeft advies

"Het lijkt soms alsof mijn vrouw eerder naar haar vriendinnen gaat om ergens over te praten, dan naar mij. Is dat normaal?"

Deel:

Dat vrouwen en mannen op communicatiegebied nogal verschillend zijn, is inmiddels wel bekend. Waar een man bijvoorbeeld eerder geneigd is de stilte op te zoeken als hij ergens mee zit, zoekt een vrouw eerder haar vriendinnen op. Dit geldt overigens lang niet voor alle mannen en vrouwen, maar het is een patroon dat je wel vaker ziet. 

Andere verwachtingen van communicatie

Zowel mannen als vrouwen verwachten onbewust van hun partner dat ze zo’n beetje op dezelfde manier communiceren als zijzelf. Zo verwacht een vrouw die zelf begripvol is en graag praat, dit ook van haar geliefde. Als dan blijkt dat manlief niet zo’n prater is, is het natuurlijk niet vreemd dat de vrouw in kwestie haar vriendinnen opzoekt om mee te praten. Dit hoeft lang niet altijd zorgelijk te zijn. Veel mannen zijn zelfs blij dat hun vrouw vriendinnen heeft met wie ze over heel veel dingen uitgebreid kan praten. 

Buitengesloten

Maar er zijn ook situaties waarin het wel zorgelijk is. Bijvoorbeeld wanneer je als vrouw wel met je vriendinnen over belangrijke dingen praat, maar niet met je man. Misschien omdat je denkt dat hij het toch niet begrijpt of het niet belangrijk vindt. Je geliefde kan zich dan tekort voelen schieten of zich buitengesloten voelen. Het is in dat geval goed om jezelf af te vragen waarom je eerder naar je vriendinnen gaat dan naar je geliefde. Of andersom: wat er vanuit jouw kant toe heeft geleid dat je geliefde eerder naar haar vriendinnen gaat dan naar jou. Het gaat er in elk geval niet om wie er schuld heeft. Het is een patroon van jullie samen, dat geleidelijk is ontstaan. Misschien doordat jullie communicatie moeizaam verliep. Of omdat je keer op keer teleurgesteld was in de reactie van je geliefde. 

Gezond om met vriendinnen te praten

Er zijn ook situaties waarin het juist gezond is om even met iemand anders dan je geliefde te praten. Stel dat je met je geliefde een conflict hebt, of dat er iets speelt waarbij je je gekwetst voelt door je partner. Dan kan het juist helpen om er met iemand over te praten die er emotioneel niet bij betrokken is. Iemand bij wie je je verhaal even kwijt kunt, zonder dat je gesprekspartner zich verantwoordelijk voelt of de neiging heeft zich te gaan verdedigen. Er zit hierbij wel een groot verschil tussen afgeven op je partner (noem het gerust roddelen) of je hart luchten en wijsheid vergaren bij iemand die jou en je geliefde niet veroordeelt. 

Leestip

Blijft de communicatie in jullie relatie bijna altijd steken op een oppervlakkig niveau, dan kan het boek Houd me vast van Sue Johnson jullie helpen. 

Beeld: Shutterstock 

Geschreven door

Cocky Drost

--:--