Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'NieuwLicht' onderzoekt impact geweld tegen politie

'Agenten langdurig uitgeschakeld'; dinsdag, 22.40 uur, NPO 2

Deel:

Dwight van van de Vijver onderzoekt in NieuwLicht (EO) hoe groot de gevolgen van geweld tegen de politie zijn. In de uitzending vertellen agenten Gert-Jan de Jonge en Bente Vreeman hun verhaal. Wat doet dit met Dwight, die zelf ook bij de politie werkt?

Beide agenten zijn door toedoen van geweld langdurig uitgeschakeld. Gert-Jan is de agent die dit najaar ongewild bekend werd toen hij van achteren werd neergeslagen door een bruiloftsgast in Rotterdam. Hij heeft gekozen gebruik te maken van zijn spreekrecht in de strafzaak van de trouwstoetmepper: “Die klap heeft niet alleen gevolgen voor mijn gezondheid."

Agente bijna gewurgd in Amersfoort

"Ook bij mijn collega’s en in mijn gezin dreunt die klap na," vertelt Gert-Jan aan presentator Dwight van van de Vijver. "Dat wil ik de dader duidelijk maken”. Ook hondengeleidster Bente Vreeman vertelt haar verhaal in NieuwLicht. Twee jaar geleden werd ze bijna gewurgd in Amersfoort.

(Tekst loopt door onder de foto.) 

NieuwLicht agente bijna gewurgd
Agente Bente Vreeman werd twee jaar geleden bijna gewurgd; ze is nog steeds niet aan het werk.

Pas toen collega's met een stroomstootwapen dreigden, liet haar belager haar los, en kon ze eindelijk weer ademen. Ze werd met een zware hersenschudding naar het ziekenhuis gebracht, waar artsen haar ook moesten behandelen aan een fikse hoofdwond. Bente vertelt aan Dwight dat ze nog steeds bezig is met revalideren. Na twee jaar heeft ze haar werk nog steeds niet kunnen hervatten. 

'NieuwLicht' over geweld tegen politie

Dwight van van de Vijver onderzoekt in NieuwLicht de impact van geweld tegen politieagenten. Dwight, zelf agent, hoort van Gert-Jan de Jonge en Bente Vreeman dat ze hierdoor langdurig uitgeschakeld zijn. In hoeverre is dit het risico van het vak? En wat valt er te zeggen over de oorzaken van dit geweld? Lees ook het Dossier Veiligheid op de site van het programma.

Dinsdag 18 februari, 22.40 uur, NPO 2

Kijk 'NieuwLicht' hier terug

--:--