Ga naar submenu Ga naar zoekveld

10 tips voor een originele kringavond

Je mag de kringavond invullen. Ieks! Hoe maak je hier nu wat leuks van? Een Bijbelstudie kan altijd, maar hoe geef je hier een originele twist aan? Er zijn een heleboel mogelijkheden. Wandelen, muziek maken of een vrijwilligersactie doen. Het kan allemaal! We geven 10 tips om je kringavond op een originele manier in te vullen:

Deel:

1. Begin met een ‘rondje ei’

Aan het begin van de kringavond vertelt iedereen hoe het met hem of haar gaat en of er dingen zijn die diegene graag wil vertellen of even kwijt moet. Je kan voor deze zaken bidden en danken. En als je je ‘ei’ hebt gedeeld, kan je je erna waarschijnlijk beter op de Bijbelstudie focussen.

2. Doe samen een vrijwilligersactie

Een muurtje verven bij een oudere uit de wijk of een iemand met weinig netwerk helpen de tuin opknappen. Via www.tijdvooractie.nl kan je kijken of er in jouw plaats hier initiatieven voor zijn. Meld je aan bij een actie en steek eens de handen uit de mouwen! Je helpt een ander, maar bent ook samen bezig. Dit is ook erg goed voor het groepsgevoel.

3. Doe de spiritualiteitswijzer

Aan de hand van een aantal stellingen ontdek je wat jouw spirituele taal is. Zo zal de ene God vooral ervaren via  via natuur, maar zijn voor de ander tradities belangrijk. Als je dit van elkaar weet, kan je hier ook rekening mee houden.

4. Focus tijdens een kringavond eens helemaal op gebed

Hiervoor kun je kiezen uit veel verschillende gebedsmethoden. Je kan het bekende ‘popcorngebed’ doen waarbij iedereen spontaan gaat bidden en het gebed zodoende ‘ontpopt’. Ook kan je in tweetallen bidden, of juist allemaal alleen. Je kan punten opschrijven of spontaan bidden wat in je opkomt. Vind je het lastig om lang te bidden? Zet eens een kookwekker. 

5. Ga eens een avond alleen zingen of muziek luisteren

Iedereen neemt zijn of haar favoriete lied mee naar de kringavond. Is er een psalm waar je erg van geniet? Of een Opwekking die je echt raakt? Deel het met elkaar. Zo kan je samen God aanbidden.

6. Begin tijdens de Bijbelstudie allemaal met het schrijven van een brief naar God

Dit kan in het kader van het thema van de avond. Bespreek de brieven daarna met elkaar. Zo heb je afwisseling van een individuele oefening en het groepsgesprek.

7. Houd je eens een avond bezig met het leren kennen van een van Gods elementen

God heeft zoveel verschillende kanten! Verdiep je eens een hele avond in het bekijken van een kant van hem. Kies bijvoorbeeld voor een eigenschap, voor een rol of voor een van zijn namen. Een boek dat hierbij kan helpen is ‘Niemand is als God’, van Andrew Wilson. Hierin worden deze elementen van God op een mooie manier besproken.

8. Gebruik de zogeheten ‘manuscript Bijbelstudie’

Dit model voor een Bijbelstudie bestaat uit 3 stappen: observeren, interpreteren en appliceren. Deze vragen stel je dus: Wat staat er? Wat betekent dit voor mij? En hoe kan ik dit toepassen? Het voordeel van deze methode is dat je echt de tekst centraal zet en niet te snel je eigen conclusies trekt.

9. Wees eens lekker creatief en ga verven!

Verf waar je aan denkt bij de Bijbeltekst of bij het thema. Als je het lastig vindt om je gevoel onder woorden te brengen, kan dit soms helpen. Je kan allemaal individueel gaan verven, maar het is ook mogelijk om met z’n allen op één vel te werken. Het is een extra uitdaging om dan ook een geheel van het kunstwerk te maken.

10. Doe een gebedswandeling

Ga tijdens je kringavond met z’n allen eens naar de hei en wandel in tweetallen door de natuur. Een mooie omgeving werkt vaak erg rustgevend. Je kan praten en aan het eind samen bidden. Of je bespreekt samen een aantal vragen en bidt dan voor elkaar.

N.B. Deze tips zijn opgesteld samen met Ifes Nederland.

--:--