Ga naar submenu Ga naar zoekveld

11 leerzame kinderboeken 2023

Boeken met een diepere laag

Deze boeken hebben allemaal een diepere laag. Ze zetten kinderen aan het denken over rijk en arm, gelijkheid of de natuur. Ze helpen kinderen woorden te geven aan emoties. Maar bovenal: ze nemen je even mee in een andere wereld vol mooie plaatjes en prachtige zinnen.

Deel:
We bakken een dierentuin

We bakken een dierentuin

Een heel mooi prentenboek over samen spelen dat goed aansluit bij kinderboekenweekthema van 2023: Bij mij thuis. Samen in de berentrein, een dierentuin bakken en luisteren naar de voorleesslang. Wat zullen we nog meer doen als we samen spelen?

Leeftijd: 18 + maanden

De reis van de wijze kat

De reis van de wijze kat

Een hartverwarmend verhaal over een kat die de wereld wil begrijpen van de bestsellerauteur van Grote Panda & Kleine Draak. Het boek is prachtig geïllustreerd in zachte rustige kleuren.

Leeftijd: 3+

Buikgevoel

buikgevoel

In Buikgevoel gaan Haas en Egel op zoek naar een mysterieus geluid, steeds dieper het bos in. Het boek is ontstaan vanuit de wens om kinderen te leren hoe ze zichzelf kunnen beschermen tegen een vermissing. Buikgevoel is ontwikkeld door Stichting AMBER Alert Europe met de ondersteuning van onder andere kinderpsychologen en vermissingsexperts van de politie.

Leeftijd: 4+

Prentenbijbel

Prentenbijbel

De Prentenbijbel van Marijke ten Cate bestaat in 2023 precies vijftien jaar. Om dat te vieren verschijnt in ditzelfde jaar een geheel herschreven editie met nieuwe verhalen en prenten. De verhalen uit de prentenbijbel sluiten heel knap aan bij de beleving van kinderen. ‘Ik hoop dat kinderen een warm gevoel krijgen bij de verhalen,’ licht ten Cate toe.

Leeftijd: 4 +

Mevrouw Kiosk

Mevrouw Kiosk

Olga werkt al heel heel lang in een krantenkiosk. Eigenlijk zit ze er een beetje vast. Er valt altijd heel veel te zien vanaf de kiosk. Tot er op een dag iets gebeurt en Olga misschien wel haar vertrouwde plekje moet verlaten. Een mooi boek over het vinden van jouw happy place.

Leeftijd: 5 +

Dandy de straatrover

Dandy de straatrover

Dandy is een ‘highway lion’ – hij steelt van mensen die dieren mishandelen. Met dat geld koopt hij dieren in gevangenschap vrij. Tenminste, als hij niet gepakt wordt. Gelukkig krijgt hij hulp van twee nieuwe vrienden: broer en zus Ben en Hattie. Een avontuurlijk boek over vriendschap en dierenwelzijn.

Leeftijd: 7 +

De laatste kinderkoning

De laatste kinderkoning

Het land Uvoriaal heeft de afgelopen zeventig jaar een kinderkoningin of kinderkoning gehad. Steeds als de koning(in) achttien jaar wordt, komt er een opvolger. Maar dit jaar lijkt het mis te gaan. Het boek is een spannend avontuur met veel humor, maar gaat ook over serieuze thema’s als armoede en gelijkheid.

Leeftijd: 8 +

Een wolk om mij heen

Een wolk om mij heen

Nova droomt van groter worden. Als ze groot is, mag ze doen wat ze wil. Dan wordt ze vast ook minder verdrietig en bang. Maar de donderwolk van thuis blijft bij Nova terwijl ze groter wordt. Een verhaal over depressie en het vinden van hoop.

Leeftijd: 8 +

Bits Bytes en Robots

Bits, bytes en bots

Dit boek neemt je mee vanaf de eerste technologische ontwikkelingen tot de nieuwste uitvindingen. Van elektriciteit tot aan computersystemen. Het boek gaat ook over onderwerpen als nep nieuws en online veiligheid. Nog meer leuks: kinderen kunnen zelf aan de slag met proefjes en opdrachten.

Leeftijd: 9+

Vonk

Vonk

Wiek woont in een luciferfabriek waar hij en andere weeskinderen hard moeten werken voor de verschrikkelijke Ma Boeman. Op een dag ontsnapt hij met behulp van de kleine wezentjes Hobs. Even lijkt hij voor het eerst familie gevonden te hebben, maar dan gebeuren er vreemde dingen. Een spannend boek waarin de natuur een grote rol speelt.

Leeftijd: 10 +

De bizarste beesten ooit

De bizarste beesten ooit

Kun je harder lopen dan een T-rex? En wat eten schorpioenen die zo groot zijn als een mens? Dit boek staat vol met allerlei weetjes over dieren die ooit hebben geleefd en zijn uitgestorven. Op elke bladzijde staan plaatjes, weetjes en kleurrijke tekeningen. Daardoor is het een erg aantrekkelijk boek om door te bladeren voor kinderen die anders snel afgeleid zijn.

Leeftijd: 10 +

Het beste van Opgroeien & Gezin tweewekelijks in je mail?

Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!

Voornaam
E-mailadres

Lees onze privacyverklaring.

Geschreven door

Judit van Dijk-Besters

--:--