Ga naar submenu Ga naar zoekveld

12: Harderwijk, het jaar 1735

Aart Staartjes, een universiteit, een Zweedse geleerde en biodiversiteit

Wat hebben Harderwijk en biodiversiteit met elkaar te maken? En wat doet Aart Staartjes in dit verhaal?

Deel:
Aart Staartjes

"De naam is professor Fetze Alsvanouds en ik ben hoogleraar aan de Universiteit van Harderwijk." Deze tekst sprak de vorig jaar overleden Aart Staartjes vele malen uit aan het begin van zijn sketch in het kinderprogramma Het Klokhuis.

Linnaeus

Veel kijkers dachten dat de Universiteit van Harderwijk een grapje was van Het Klokhuis. Toch heeft de Universiteit van Harderwijk echt bestaan. 

Linnaeus

Tussen 1648 en 1811 was de Gelderse Academie de hoogste onderwijsinstelling van Gelderland. Niet zo prestigieus als Leiden maar toch vermaard genoeg dat hier in 1735 de Zweedse geleerde Carl Linnaeus 1735 promoveerde. Hij was het die later het planten- en dierenrijk indeelde volgens een methode die we nu nog hanteren.

Als Linnaeus nu geleefd had, had hij het waarschijnlijk een stuk minder druk gehad want sindsdien is de biodiversiteit wereldwijd met 30% afgenomen en in Nederland zelfs maar liefst 85%! Daarmee zijn wij het land met het grootste verlies aan oorspronkelijke flora en fauna van Europa. Wat we in ieder geval ook weten is dat naast intensieve landbouw en stikstofuitstoot de opwarming van de aarde van grote invloed is op afname van de biodiversiteit.

614 verdwenen diersoorten

Schermafbeelding 2021-07-20 om 11.39.29

Veel soorten kunnen het opwarmingstempo niet bijhouden en daarbij komen er steeds meer nieuwe planten en dieren uit het Zuiden die de inheemse soorten verdrijven. Voor zover bekend zijn er sinds 1900 minstens 614 diersoorten uit Nederland verdwenen.
In Europa als geheel resteert nog bijna de helft van de oorspronkelijke biodiversiteit.  

Bron

ttps://themasites.pbl.nl/balansvandeleefomgeving/jaargang-2014/natuur/biodiversiteit-en-oorzaken-van-verlies-in-europa

Fetze Alsvanouds van de Universiteit van Harderwijk

De weergave van deze video vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--