Ga naar submenu Ga naar zoekveld

3 redenen om feest te vieren

(én hoe je er iets bijzonders van maakt!)

Omdat ik vorige maand 40 was geworden, werd ik afgelopen weekend door mijn liefste vriendinnen verrast met een geweldig gezellige surprise-high-tea. Hoewel ik meer het type ben dat haar verjaardag gewoon overslaat, besefte ik ineens hoe mooi het is om de belangrijke gebeurtenissen in je leven te vieren, of eigenlijk: om überhaupt wat vaker feest te vieren.

Deel:

God gaf de Israëlieten ook behoorlijk wat feesten om te vieren, dus kennelijk vindt Hij het ook belangrijk. Maar waarom eigenlijk?

1. Feestvieren geeft je een besef van liefde

Ik merk dat ik het nog steeds aan het verwerken ben – op een positieve manier uiteraard – dat ik zó liefdevol verrast werd door mijn vriendinnen. Het besef dat er mensen zijn die van je houden, is gewoon ongelooflijk bijzonder en wordt zo duidelijk wanneer je met elkaar feestviert. Dat al die mensen er de moeite voor willen doen en er tijd, geld en energie in stoppen, om mét jou een feestje te vieren, voelt als een bad van liefde.

Hoe mooi is het als je geliefden hebt die op momenten van vreugde naast je staan? Als je je veterstrikdiploma gehaald hebt, als je beugel er eindelijk uit is, als je een mooie wedstrijd gespeeld hebt, als het midden in de winter ineens heel mooi weer is, als je een belangrijke deadline gehaald hebt, als je een promotie gekregen hebt, en natuurlijk ook als je jarig bent, trouwt, kinderen krijgt en al die grote hoogtepunten beleeft die een mens kan beleven. God is zo liefdevol en goed, dat Hij ons wil overstelpen met Zijn liefde! En dat doet Hij door de liefde van mensen om je heen. Besef jij dat voldoende? En voel je de liefde die het je geeft?

2. Feestvieren zorgt voor mooie herinneringen

Hoe geweldig is het om mooie herinneringen te hebben aan bijzondere momenten? Feestvieren is een geweldige manier om die momenten in je geheugen te griffen! Niet voor niets wil God dat we ‘gedenken’ en daarbij feestvieren. Volgende week vieren we weer Pasen. We gedenken Jezus’ geweldig liefdevolle offer op Goede Vrijdag en vieren uitbundig feest op zondag, in de wetenschap dat we vrij zijn van onze zonden door Jezus! Wat een genade en wat een heerlijk besef is het toch wanneer we daar bewust bij stilstaan. En hoe mooi is het om er echt iets bijzonders van te maken?

Ik kan me de vele paasontbijten die we als kind hadden nog levendig herinneren. En als ik zo’n lief boterlammetje zie, word ik daar echt blij van, gewoon omdat het voor mij verbonden is aan liefdevolle momenten. En ook nu ik zelf een gezin heb, is het paasontbijt en het paaseitjes zoeken een belangrijk onderdeel van het grote geheel: dat we mogen genieten van Gods heerlijke genadegave – in de hoop dat ook mijn kinderen mooie herinneringen zullen ontvangen, waarmee ze in dankbaarheid leren terugzien op de geweldige liefde van God.

3. Feestvieren geeft enorme vreugde

Samen feestvieren geeft heel veel vreugde. En leuke feestjes laten je de tijd en zorgen vergeten. Met de nadruk op 'leuke' feestjes. Als jij je verjaardag viert op een manier die eigenlijk niet bij jou en je gasten past, geeft het eerder stress en een naar gevoel, dan dat het je energie en vreugde geeft. Dus belangrijk is dat je op die manier feestviert, dat je ook echt merkt dat het je vreugde geeft! Ik was zo blij verrast dat we gingen hightea-en, omdat ik dat zo ontzettend leuk vind. Ik hou van lekker eten, van schoonheid en van gezelligheid en juist daarom maakte deze middag zo’n indruk op mij.
En natuurlijk hoef je niet te wachten met feestvieren totdat je jarig bent of tot er een of ander hoogtepunt is. Van de week had ik een heerlijk stukje vlees gekocht en lekkere groentes erbij en ik dacht: ‘Ik ga de tafel heel erg mooi dekken!’ En zomaar op een dinsdagavond hadden we een heerlijk feestdiner! Waarom? Gewoon omdat we daar blij van worden!

Welk feestje ga jij deze week vieren?

Beeld: Shutterstock

Geschreven door

Carianne Ros

--:--