Ga naar submenu Ga naar zoekveld

4 tips | Jezus kent ook teleurstelling

Het leven zit er vol mee: grote en kleine teleurstellingen. Een vriend die geen aandacht voor je heeft op het moment dat jij het zo nodig hebt. Het mislukken van je goede voornemen om een geduldige vader of zoon te zijn. Of wanneer het stil blijft op het lijntje tussen God en jou... Wist je dat Jezus ook teleurstellingen kende? Benieuwd hoe hij hier mee omgaat?

Deel:

Allereerst: het 'mág' dus... je teleurgesteld voelen. Opluchting! De voorbeelden waarin Jezus omgaat met tegenvallers, geven ons bovendien waardevolle inzichten voor hoe je met teleurstellingen kunt omgaan.

Tip 1: Ken je plek

Jozef-Maria-JEzus

Jozef en Maria zijn met hun zonen in Jeruzalem, op een groot religieus feest. Ze raken de 12-jarige Jezus kwijt en zoeken dagenlang naar hem. Verschrikkelijk toch!

Maar in de reactie van Jezus klinkt verontwaardiging en teleurstelling: "Waarom hebt u naar me gezocht? Wist u niet dat ik in het huis van mijn Vader moest zijn?” Zelfs je eigen ouders begrijpen je niet!

Maar, lezen we; 'Jezus reisde met hen terug naar Nazaret en was hun voortaan gehoorzaam.'

Je gelijk krijgen
Ook al heb je groot gelijk, of heb je een ijzersterk punt; belangrijker dan je gelijk krijgen, is het veilig en betrouwbaar houden van je relaties. Dit doe je door rekening te houden met 'de plek waar je op dat moment in je leven geplaatst bent'.

Woon je nog thuis? Houdt rekening met de verantwoordelijkheid van je ouders. Huisregels zijn vaak bedoeld voor je eigen veiligheid en welzijn. Jouw tijd komt nog wel ;-).

Maar ook als je in een bedrijf werkt en je baas kiest niet voor jouw goede idee: baal er gerust van en ga het gesprek aan. Maar bedenk goed welke strijd je aan wil gaan. Overweeg of niet beter is om te wachten op geschiktere omstandigheden en tijden.

Terug te vinden in Lucas 2:42-51

Tip 2: Sta open voor alle kanten

Jezus-bidt

Het zijn roerige tijden voor Jezus. Hij vraagt zijn vrienden om steun. Hij heeft hun gebed zo hard nodig. Wat een tegenvaller als hij z'n vrienden steeds weer slapend aantreft. 

"Simon, slaap je? Kon je niet één uur langer wakker blijven? Blijf wakker en bid dat jullie niet in beproeving komen. De geest is wel gewillig, maar het lichaam is zwak", reageert Jezus.

Onmachtig
Je vrienden blijken niet in staat om jou te geven wat je nodig hebt. Dat is een bittere pil. Jezus verbergt zijn verdriet hierover niet, zijn teleurstelling is duidelijk. Tegelijkertijd erkent Jezus ook de onmacht van zijn vrienden.

Goede vrienden wijzen je niet af wanneer je eerlijk je gevoelens laat zien. Teleurstelling laten zien, maakt je betrouwbaar: je doet je niet anders voor. Doe dit dus vooral! De ruimte die (meestal) ontstaat, kun je gebruiken om oog te hebben voor de kant van de ander. Ontdekken dat de ander het niet opzettelijk rot bedoelde, werkt verzachtend, voor alle betrokkenen. Zo blus je de boze kant van je teleurstelling.

Terug te vinden in Marcus 14:32-42

Tip 3: Blijf investeren in vertrouwen

Schermafbeelding-2015-10-12-om-16-12-29

"Kijk naar de lelies, kijk hoe ze groeien. Ze werken niet en weven niet. Ik zeg jullie: zelfs Salomo ging in al zijn luister niet gekleed als een van hen. Als God hen al met zo veel zorg kleedt, met hoeveel meer zorg zal hij jullie dan niet kleden, kleingelovigen?" Jezus lijkt soms teleurgesteld in het kleine geloof van mensen.

Kijk nou goed om je heen, dan kún je toch niet anders dan op God vertrouwen? Ja... nee! Want we zien ook wat er allemaal mis gaat. Toch die oproep van Jezus: vergeet niet om ook het goede van God te blijven zien. Bijvoorbeeld door de puurheid van de schepping.

Ook in relaties
Jezus geeft hier niet alleen een geestelijke les, maar een principe wat ook werkt in vriendschappen en relaties: investeer in vertrouwen door ook oog te blijven hebben voor dat wat jullie relatie mooi (heeft ge)maakt.

Terug te vinden in Lukas 12:22-32

 

Tip 4: Breng positieve verandering

6ef51a75-4ef6-4a2d-993e-a57363bda075

Boos roept Jezus: “Weg ermee! Jullie maken een markt van het huis van mijn Vader!” Het tempel plein staat vol met marktkramen, dieren en handelaars. Totaal in strijd met wat de Boeken van Mozes beschrijven: de tempel is een huis van gebed. Geldzucht en laksheid maken Jezus gefrustreerd en teleurgesteld.

Nu jij
Misschien ben jij wel eens teleurgesteld of zelfs gefrustreerd over hoe het er aan toe gaat in je vriendenkring, geloofsgemeenschap, familie? Ga eens na waar je teleurstelling vandaan komt. Komt het vanuit een verlangen naar liefde en rechtvaardigheid? In dat geval kan het uiten van je frustraties ook positieve verandering geven. Wees wel altijd voorzichtig en ga vooraf te rade bij een wijs iemand.

Terug te vinden in Mattheüs 21:12-17 en Johannes 2:13-25

--:--