Ga naar submenu Ga naar zoekveld

4 tips tegen roddelen

'Als je niet roddelt, ben je anderen tot zegen'

Het is zo makkelijk: je wilt niet per se over een ander praten, maar het gebeurt zonder dat je er erg in hebt. Het begint met een leuk gesprek over een ander, en voor je het weet, wordt er negatief gepraat. Herkenbaar? Met deze tips voorkom je dat je eraan meedoet.

Deel:

Ik heb er al vaker over geschreven, maar pas als je je iets bewust bent, kun je het veranderen. Dus: let eens heel bewust op je manier en toon van spreken. Ben jij geneigd over anderen te praten? En zo ja, op welke manier of toon doe je dat? Is het liefdevol, of eigenlijk niet? En als je luistert naar anderen, ben je je dan bewust hoe zij spreken over anderen? Want meedoen met roddelen of het stilzwijgend accepteren, is net zo goed roddelen.

Vaker vrouwen dan mannen

Er zijn veel christenen (en vaker vrouwen dan mannen) die negatief over anderen spreken zonder dat ze het door hebben. Het kan zelfs van generatie op generatie overgaan, zonder dat er ooit iemand is die er iets van zegt. Op verjaardagen wordt iedereen van de familie even besproken; natuurlijk onder het mom van ‘ik ben heel geïnteresseerd in de ander’. Maar als dat echt zo is: waarom bel je hem of haar dan zelf niet om te vragen hoe het gaat?

Hoe fijn is het als er over jou geroddeld wordt?

Denk je eens in dat jij in het middelpunt van de belangstelling staat, oftewel: er wordt over jou gepraat. Als er leuke dingen over je gezegd worden, vinden de meeste mensen dat prima. Maar als het negatief is, hoe leuk vind je dat? En is dat wat er over jou verteld wordt, eigenlijk wel echt waar? Of wordt de waarheid verdraaid en word je eigenlijk gewoon in een kwaad daglicht gesteld? Hoe voelt dat, als je jezelf niet eens kunt verdedigen, of wanneer je nooit de kans krijgt om jouw kant van het verhaal te doen? Mensen die jou niet eens kennen, kunnen een mening over je vormen, nog voordat ze één woord met je gesproken hebben… wat vind je daarvan?

Roddels kunnen mensen echt beschadigen. Een klein verhaal wordt een steeds groter en sappiger verhaal, en als niemand bij de ‘bron’ vraagt hoe het eigenlijk zit, kunnen verhalen jarenlang rond blijven gaan, terwijl ze helemaal niet waar zijn.

Lees ook: Vier manieren om weg te blijven van geroddel
Lees ook: Vier manieren om weg te blijven van geroddel

Wees positief of houd je mond

Een gouden tip? Spreek op dezelfde manier over anderen, zoals je zou doen wanneer zij naast je staan. Lukt dat niet? Hou dan je mond! Of beter nog: spreek helemaal niet over anderen. Besef dat roddel eigenlijk gewoon gekonkel is; het veroorzaakt ruzies en verstoort de eenheid en harmonie in gezinnen, in families, tussen vrienden en hele gemeenschappen.

Als je van nature een roddelaar bent, of wanneer je dat van jongs af aan hebt aangeleerd, is het moeilijk te verbreken. Maar moeilijk is niet onmogelijk! Bewustwording van jouw manier van spreken is een goede eerste stap. Vraag vervolgens elke dag aan de heilige Geest om ‘een wachter voor je mond te zetten’, zodat je alleen liefdevolle woorden zult uitspreken. En ten derde: vraag een paar goede vrienden of mensen die je vertrouwt om het aan te geven als je op het punt staat iets over iemand anders te zeggen…
Tot slot: zegen de mensen om je heen met je woorden. Laat roddel niet over je lippen komen en je zult anderen echt tot zegen zijn!

Geschreven door

Carianne Ros

--:--