Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 goede gewoontes om vandaag nog mee te beginnen

Alle beetjes helpen

‘Eigenlijk zou ik wat vaker…’ Vul maar in. We hebben vaak allerlei plannen om ons gezonder te leven, duurzamer bezig te zijn en noem maar op. Alleen maken we die plannen soms zo groot, dat we ons er onmogelijk aan kunnen houden. Hieronder vind je inspiratie voor kleine gewoontes, die je jezelf makkelijk aan kunt leren. Elke stap is er één!

Deel:

Meer water drinken

Twee liter water per dag, dat is hoeveel je zou moeten drinken. Maar zeg eens eerlijk, hoe vaak kom je daar nu echt aan? En dat terwijl water ontzettend belangrijk is om te kunnen functioneren. Zo is het goed voor je bloeddruk, concentratie, huid en het afvoeren van giftige stoffen. Vind je het lastig om voldoende water te drinken door de dag heen? Investeer eens in een goede waterfles, zodat je altijd en overal water bij je hebt. Zo ben je ook nog eens duurzaam bezig, want je hoeft niet steeds flesjes van wegwerpplastic te kopen.

Minder alcohol drinken

‘Het is vergif voor je lichaam!’ Je hebt het vast weleens gehoord. En inderdaad, alcohol is niet al te best voor je. Op lange termijn kan veel drinken zelfs leiden tot hart- en vaatziekten, hersenschade, geheugenverlies en vergroot risico op kanker. Dat betekent niet dat je nooit meer een wijntje mag doen, maar het kan zeker geen kwaad om soms een glas te laten staan. Het kan helpen om op zoek te gaan naar alternatieven, die je net zo graag drinkt op een feestje. Of probeer eens een alcoholvrije variant van wijn of bier, daar zijn er steeds meer van.

Telefoon ‘s avonds wegleggen

We kunnen niet met en niet zonder tegenwoordig, onze smartphone. Appen, bellen, Instagram bekijken, het gaat de hele dag door. Soms is het erg verleidelijk om ‘s avonds toch nog even dat appje te sturen om vervolgens nog net niet met je telefoon in de hand in slaap te vallen. Vind je het lastig om je telefoon aan de kant te leggen? Laat hem ‘s avonds eens beneden liggen. Je zult zien hoeveel rust het geeft als Instagram openen niet het eerste is dat je ‘s ochtends doet. De smartphone is nu eenmaal onderdeel van ons leven in deze tijd, maar af en toe minderen kan geen kwaad.

Wandelen

Dat bewegen goed voor je is, weet iedereen. De sportschool kan voelen als een grote stap, maar weet je dat wandelen ook al heel goed voor je is? Zo houdt het je hart, longen spieren en botten gezond en draagt het bij aan een betere nachtrust. Naast dat je in beweging bent, ben je ook nog lekker in de buitenlucht. Weinig tijd? Je hoeft niet elke dag een lang stuk te gaan lopen, kleine wandelmomentjes tellen ook. Ga bijvoorbeeld eens lopend naar de supermarkt of ga met een vriendin wandelen in plaats van koffie drinken.  

Schrijven

Wat kan het soms lastig zijn om in de drukte van alledag je gedachten op een rijtje te krijgen. Daarom kan het fijn zijn om hier bewust tijd voor vrij te maken en op te schrijven waar je mee bezig bent. Koop een mooi notitieboekje en een fijne pen, zet een kop thee en maak er een genietmomentje van. Moeite om te beginnen? Op internet is genoeg inspiratie te vinden voor manieren waarop je een dagboek kan vullen. Probeer bijvoorbeeld eens stream-of-consciousness als je vaak lang nadenkt voor je iets op papier zet. Hierbij neem je bijvoorbeeld vijf minuten, waarbij je je pen de hele tijd op het papier moet houden. Als je niet weet wat je moet schrijven mag je ook een halve pagina lang één woord herhalen, als je maar blijft schrijven. Als je perfectionistisch bent, en normaal alleen maar mooie volzinnen wil schrijven, kan dit een fijne manier zijn om je gedachten ‘uit’ te zetten. Als je het behapbaar wil houden kan je er ook voor kiezen om één zin per dag te schrijven. Welke methode je ook kiest, je zult zien dat je hoofd een stuk leger raakt. Bonus: daardoor is de kans ook groot dat je ‘s avonds sneller in slaap valt.  

Wil jij stappen zetten in het ontwikkelen van nieuwe gewoontes? Volg de Eva-training ‘Groeien in Goede Gewoontes’ met verandersupporter Durk de Boer.

Geschreven door

Lonneke Tijhof

--:--