Ga naar submenu Ga naar zoekveld

5 manieren om te vasten

Op woensdag 6 maart start de vastenperiode. Een periode die erg waardevol kan zijn en je al biddend kunt doorlopen. Naast het 'niet eten' zijn er ook nog andere manieren waarop je heel bewust de 40 dagentijd kunt vasten. Hier vind je 5 manieren.

Deel:

Bij vasten gaat het erom dat je iets opgeeft voor een periode waar je normaliter elke dag mee te maken hebt. Dat moet dan wel iets zijn waar je eigenlijk niet zonder kunt. Mocht je nog wat inspiratie nodig hebben: wij hebben een aantal manieren voor je verzameld. En lees vooral ook even dit achtergrondartikel

1. Eten

De welbekende, maar moeilijke weg: vasten door niet te eten. Iets makkelijker is om te vasten in een bepaald tijdsframe, om de dag te vasten of soberder te eten. Je kunt ervoor kiezen geen uitgebreide tussendoortjes te nuttigen, niet uit eten te gaan of geen dure ingrediënten te gebruiken.

Daarnaast kun je ook bepaalde etenswaren opgeven waar je heel dol op bent en die eigenlijk niet goed voor je zijn. Als je elke dag een blikje cola haalt, kun je er deze periode voor kiezen om geen cola te drinken. Of als je de hele dag koffie drinkt, ga je voor een tijdje koffieloos. 

Vasten van telefoon

2. Telefoon

Tijdens de vastentijd ga je geen telefoon gebruiken of geen sociale media. Dit kun je op verschillende manieren invullen. Gebruik bijvoorbeeld alleen de bel- en sms-functie van je telefoon en alle andere manieren (Whatsapp, Facebook, enzovoort) gebruik je voor deze periode even niet.

Of spreek met jezelf af dat je bepaalde tijden op je telefoon mag kijken en je Facebooktijdlijn door mag scrollen. Gebruik de sociale media tijdens werk niet of spreek af dat je juist ’s avonds niet meer mag kijken.

3. Tv

Kijk je elke avond een bepaald programma of kijk je sowieso de hele avond televisie? Dan kun je er de komende tijd voor kiezen om dat programma te missen of de tv na een bepaald tijdstip uit te zetten.

4. Auto

Deze vastenperiode ga jij de auto minder gebruiken als je zelfs voor een simpele boodschap bij de supermarkt nog in je voertuig stapt. Fiets naar je werk (als het kan), loop naar de centrum of die vriendin waar je mee af hebt gesproken, maar pak minder de auto.

Vasten van slechte gewoontes

5. Slechte gewoontes

Praat je vaak over anderen terwijl ze er niet bij zijn? Vloek je soms? Kun je nogal negatief zijn over de kleinste dingen? Probeer dan deze komende tijd extra aandacht te besteden aan het bestrijden van zo’n gewoonte. Deze manier is erg moeilijk, want je geeft niet iets fysieks op, maar iets vanuit je gedachten. Je flapt er misschien soms toch nog wat uit, maar het is mooi om hier bewust over na te denken en te proberen een week lang je slechte gewoontes bij God te brengen en de heilige Geest de gelegenheid te geven hieraan te werken.

Bij de meeste van deze methodes om te vasten houd je tijd over om andere dingen te doen. Die tijd mag je deze week extra besteden aan God! Fantastisch toch?

Op deze blog vind je een hele lijst met manieren om te vasten: bijvoorbeeld tijdens de vastenperiode je wekker niet snoozen.

--:--