Ga naar submenu Ga naar zoekveld

6 x het mooiste, kenmerkende van Rachel Held Evans #BecauseofRHE

Het overlijden van de Amerikaanse Rachel Held Evans was een enorme schok. Maar honderden mensen vertelden ook waarom zij zo belangrijk was, onder de hashtag #becauseofRHE. Kende je haar niet? Dit zijn haar mooiste, kenmerkende stukken en video's op een rijtje.

Deel:

Rachel Held Evans was de ‘stem van de verdwaalde evangelischen’ schreef de New York Times afgelopen zaterdag. Die stem was te horen op haar blog en in haar boeken, waarvan er twee in het Nederlands vertaald zijn: De deugdzame huisvrouw en Gaan we vandaag?. Ze schreef over diverse onderwerpen waarvan ik er een aantal op een rijtje zet. 

Over de kerk

In deze twee blogs bespreekt ze eerlijk haar moeite met de kerk, maar ook haar liefde voor het instituut. Ze geeft 15 redenen waarom ze de kerk verliet en 15 redenen waarom ze er weer terugkeerde. Voor The Washington Post schreef ze later een stuk over millenials en kerkverlating: ‘Wat mij terugbracht naar de kerk, nadat ik ervan was weggevlucht, waren geen lattes of skinny jeans. Het waren de sacramenten.’

Over waardevolle vrouwen

Tijdens haar schrijfproces voor De deugdzame huisvrouw stuitte Rachel op de Hebreeuwse term Eshet Chayil (waardevolle vrouw): de lof die de joodse man zijn vrouw bij elk sabatsmaal toedicht. Het kreeg een plek in haar boek en op haar blog in de vorm van een serie met indrukwekkende verhalen van krachtige vrouwen.

Over het hellend vlak

Vijf jaar geleden werd ze door het blad De Nieuwe Koers geïnterviewd. Daarin sprak ze over haar geloofstwijfel en nieuwe inzichten: ‘Ik begeef me absoluut op een hellend vlak. Maar anders dan jou verteld is, leidt dat hellende vlak slechts tot nieuwe vergezichten en zienswijzen die je daarvoor niet had kunnen vermoeden. Twijfel brengt je niet bij de poorten van de hel, maar bij een diepere kennis van de God van de Bijbel.’ Meer lees je hier.

Over politiek

Rachel was niet bang om tegen de gevestigde orde in te gaan. Zo had ze het aan de stok met de conservatieve John Piper en zelfs met de iets gematigdere Tim Keller, die ze zeer waardeerde. Ook politiek sprak ze zich uit als pro-life en Hillary Clinton-stemmer, twee overtuigingen die veel evangelische Amerikanen niet met elkaar konden rijmen.

Over Jezus

‘Ik realiseer me dat ik het mis kan hebben. Maar het verhaal van Jezus is het risico waard om het mis te hebben.’ De moeite van het bekijken waard is de videoserie die de site The Work of the People maakte met Rachel. Je vindt het hier.

Over de dood

Haar laatste blog ging over aswoensdag en is zeer indrukwekkend om met de kennis van nu terug te lezen.

Als eerbetoon aan Rachel werd de hashtag #BecauseofRHE bedacht. Dit artikel in The Washington Post laat zien hoe ze mensen inspireerde en op Twitter kun je onder deze hashtag honderden reacties vinden.

Geschreven door

Marieta van Driel

--:--