Ga naar submenu Ga naar zoekveld

7 tips om te geloven als een kind

Vraag, voel, vertrouw

We moeten geloven als een kind, zegt Jezus. Makkelijk gezegd, maar minder makkelijk gedaan, met al die zorgen, vragen en verantwoordelijkheden die bij het volwassen leven komen kijken. Daarom zette Eva 7 tips voor jou op een rij om te geloven als een kind.

Deel:

De oproep om te ‘geloven als een kind’ komt niet letterlijk voor in de Bijbel, maar is afgeleid uit wat Jezus over kinderen zegt op verschillende plekken in de evangeliën. Zo lezen we in Marcus 10:13-16:

De mensen probeerden kinderen bij hem [Jezus] te brengen om ze door hem te laten aanraken, maar de leerlingen berispten hen. Toen Jezus dat zag, wond hij zich erover op en zei tegen hen: “Laat de kinderen bij me komen, houd ze niet tegen, want het koninkrijk van God behoort toe aan wie is zoals zij. Ik verzeker jullie: wie niet als een kind openstaat voor het koninkrijk van God, zal er zeker niet binnengaan.” Hij nam de kinderen in zijn armen en zegende hen door hun de handen op te leggen.

Dat is nogal wat. Als je Gods Koninkrijk niet ontvangt als een kind, dan is het niet voor jou. Maar wat kunnen we leren van kinderen? Hoe kunnen we geloven als een kind?

1. VOEL

Wanneer een kind van de schommel valt en pijn heeft, is de kans groot dat de hele omgeving in een straal van vijftig kilometer hier binnen een mum van tijd van op de hoogte is. Het kind doet totaal geen moeite om de dikke tranen te verbergen, integendeel. Iedereen mag weten dat de pijn real is en die troostende armen zijn meer dan welkom. Hoe anders gaan wij volwassenen vaak met onze pijn en ons verdriet om… We zijn vaak bang om kwetsbaar te zijn, niet goed genoeg voor God, of als zwak te worden bestempeld, als we onze tranen de vrije loop laten. En dat terwijl we – net als kinderen – ons verdriet maar beter even echt kunnen voelen en uiten, gevolgd door een flinke portie vriendelijke aandacht of een troostend gebed. Het kind rent daarna weer vrolijk de speelplaats op. Dat lucht op!

Geloven als een kind betekent niet naïef geloven zonder vragen te stellen

2. ONDERZOEK

Geloven als een kind: betekent dat dat je moet naïef moet geloven, zonder vragen te stellen? Wie zelf weleens een uurtje heeft doorgebracht met een gemiddelde kleuter, weet hoe nieuwsgierig kinderen kunnen zijn. Wat is dat? Wat betekent dit? Hoe heet dat? Waarom moet dit? Geloven als een kind betekent niet naïef alles aannemen. Integendeel: het betekent onderzoeken, vragen stellen, twijfelen, eerlijk zijn als je iets niet begrijpt, aandringen. Geloven als een kind betekent alles bij God durven neerleggen, in de wetenschap dat Hij alwetend is. Net als de Joden in Berea, die vol belangstelling naar de verkondiging van het evangelie luisterden en dagelijks de Schriften bestudeerden om te zien of het inderdaad waar was wat er werd gezegd (Handelingen 17:11).

3. VRAAG

Wanneer een kind honger heeft, zal de wereld dat snel genoeg weten. De kleinere varianten zetten het op een brullen, de grotere varianten komen met grote ogen naast je staan terwijl je staat te koken. Een kind draait er niet omheen, maar vraagt gewoon wat het nodig heeft. Het stopt niet als het niet krijgt waar het om vraagt, maar blijft aandringen, tot vervelends aan toe. Geloven als een kind betekent: vraag alles aan God. Bid zonder ophouden. Blijf aandringen. Zoals we lezen in Lucas: Bid, en u zal gegeven worden (Lucas 11:9).

4. ONTVANG

Als een kind dan eenmaal krijgt wat er op zijn of haar verlanglijstje stond, zal het nooit zeggen: ‘Ach joh, dat had toch helemaal niet gehoeven?’ ‘Nee joh, ik ben zo’n groot cadeau toch helemaal niet waard?’ ‘Ach, dit kan ik echt niet aannemen hoor, neem het maar terug’. Integendeel. Het kind grijpt het cadeau dankbaar uit je armen en laat het niet meer los. Kinderen zijn ontvankelijk. Geloven als een kind wil zeggen: durf te ontvangen. Of het nou gaat om hulp van vrienden of om de zegen van God. Omdat je weet dat je het nodig hebt en niet zonder Hem kunt.

5. VERTEL DE WAARHEID

‘Dronken mensen en kinderen spreken altijd de waarheid’, zo gaat het spreekwoord. Vraag je kinderen om hun mening – of niet – dan krijg je die zo ongezouten als maar kan. Kinderen draaien er niet omheen (Romeinen 1:18), ook al is de waarheid soms hard. Wij volwassenen hebben nog weleens de neiging om te voorzichtig te zijn of bepaalde boodschappen op zo’n manier te verpakken, dat we de waarheid geweld aandoen. Geloven als een kind betekent dus ook: er niet omheen draaien, maar de waarheid vertellen.

6. LEEF NU

Kinderen kunnen uren zoet zijn met hutten bouwen, videogames, rollenspellen of de speelplaats onveilig maken, zonder zich daarbij zorgen te maken of ze wel op tijd thuis zullen zijn voor het eten of hun huiswerk af zullen krijgen. Kinderen leven in het nu, en niet in gisteren of morgen. Ze vertrouwen er blindelings op dat er ’s avonds wel weer een bord dampend eten voor hen klaarstaat. Geloven als een kind betekent: maak je geen zorgen over de dag van morgen, over wat je aan zult trekken of over wat je zult eten (Matteüs 6:25).

7. VERTROUW

Wij volwassenen zijn nogal goed in ‘ja-maren’. Vraagt God ons om Hem gewoon op zijn woord te vertrouwen, komen wij met onze tegenwerpingen, tradities, filosofieën en theorieën waarom dat wat God in zijn woord zegt eigenlijk tóch echt niet waar kan zijn. Een kind kan honderd vragen stellen, maar vertrouwt zijn vader of moeder op zijn woord. Geloven als een kind betekent: je hemelse Vader op zijn woord vertrouwen. Geloven dat Hij echt het beste met jou voor heeft.

Heb jij nog tips om te geloven als een kind?

Bronnen: Bedrock, Visie, CIP, Bijbel.eo.nl, Gezonde Woorden

Lees ook: De wonderlijke wereld van het puberbrein: zó werkt het.

Geschreven door

Charlotte van Egmond

--:--