Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Andy

Andy uit Limburg

Andy Liebrand is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Limburg te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Andy...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Als kleine jongen groeide ik op aan de Maas. Vaak speelde ik met vriendjes aan de Maasoevers, die afgekalfde overs waren metershoog! Dan kwamen we thuis met kreeftjes en dan vertelde ik mijn moeder dat we die hadden gevangen, maar die hadden we natuurlijk gewoon gejat uit de fuiken van de vissers! Ja zo ging dat toen... Kortom, ik was wel echt altijd buiten in de natuur te vinden. Toen ik later ging studeren ben ik naar de hogere landbouwschool in Wageningen gegaan. Daarna heb ik lang in Friesland gewoond: Twee jaar in een dierentuin gewerkt en 12 jaar bij de Waddenvereniging voordat ik uiteindelijk weer naar het zuiden keerde als boswachter."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Als ik met de jeugd op pad kan! Ik ben heel actief voor Natuurwijs, het educatieproject van Staatsbosbeheer en dat is echt geweldig! Het is geweldig als je ziet dat het vlammetje, die liefde voor de natuur, overgenomen wordt door een kind. Ik noem dat natuurbeheer op de lange termijn."

Wat is nou typisch voor het bos in Limburg?

"In Noord-Limburg waar ik werkzaam ben, heb je moerasbossen. Dat is echt heel speciaal! Dat zie je verder niet zo gauw. Verder is het zuiden van Limburg natuurlijk bekend vanwege de hellingbossen ook dat zie je echt alleen maar in het zuiden van Limburg."  

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Fietsen! Zowel wielrennen als mountainbiken. Wielrennen doe ik dan het liefst de berg op. Ik vind met name de plekken die heel aangenaam, maar ook heel onaangenaam kunnen zijn interessant. Ik heb wel eens op vakantie gefietst dat ik wegging vanaf de camping met mooi weer, bovenaan een berg in noodweer kwam en uiteindelijk weer droog bij de caravan aankwam. Dat ze bij thuiskomst niet geloofden dat ik in noodweer had gezeten. Fantastisch."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--