Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Annet

Annet uit Groningen

Annet de Jong is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat zij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Groningen te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Annet...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Daar had ik nog niet zo’n beeld van eigenlijk! Dat is in de loop van mijn jeugd pas ontstaan. Maar, de natuur had wel mijn interesse. Op een gegeven moment ben ik vrijwilligerswerk gaan doen bij de vereniging Natuurmonumenten. Dat buitenzijn en dingen doen voor de natuur, daar werd ik heel enthousiast van! Je moet in je leven iets doen waar je lol in hebt, denk ik. Daarnaast vind ik het belangrijk om maatschappelijk relevant bezig te zijn voor natuur en milieu. Ik vind het fijn dat wat ik doe daadwerkelijk nut heeft. Vroeger wist ik dat al. Inmiddels ben ik alweer 15 jaar boswachter."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Dat is met name als ik met mijn enthousiasme voor de natuur andere mensen raak. Wanneer ik iets vertel, laat voelen of ruiken en mensen worden daar enthousiast van. Door mensen te verbinden met natuur hoop ik dat we ons er verantwoordelijkheid voor voelen en er goed voor willen zorgen. Moeder natuur is van ons allemaal en gaat erop vooruit als we ons daarmee verbonden voelen."

Wat is nou typerend voor het bos van Groningen?

"In het gebied waar ik werk vind je ‘t Roegwold, een open natuurgebied van pas 20 jaar oud! Bestaande natuur is met elkaar verbonden en landbouwgronden zijn omgevormd tot een prachtig robuust gebied met open water, (riet)moeras, graslanden en bosjes. Maar typerend voor Groningen is eigenlijk dat er veel verschillende soorten natuur is. Het is meer dan een weids en open landschap op klei. In Westerwolde hebben we met name de oudere bossen. En ook heeft de provincie veel zogenoemde dorpsbossen. Deze leveren zonder meer een belangrijke bijdrage aan de leefbaarheid en biodiversiteit van het Groninger landschap. Zo is bos altijd dichtbij."

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Ik ben gek op buitensporten! Wandelen, fietsen, zwemmen, skiën, ik doe het allemaal graag. Ook tijdens mijn werk trouwens, als het vriest dan ga ik op de schaatsen het gebied door. Boswachter zijn is ook veel vergaderen, overleggen en mailen, dus dan is het extra fijn om lekker buiten te zijn als het kan."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--