Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Lennard

Lennard uit Gelderland

Lennard Jasper is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Gelderland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Lennard...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Boswachter! Ik wist dat al toen ik een jaar of 8 oud was. Ik ben in Rotterdam opgegroeid, maar elk jaar stonden wij op de camping in Hoenderloo, midden op de Veluwe. Ik heb daar een keer een ontmoeting gehad met een edelhert en haar kalf. Dat gaf mij zo’n woest en wild gevoel! Dat bos, dat deed gewoon iets met mij en ik voelde mij écht thuis op de Veluwe. Toen 10 of 12 jaar oud was, toen kwam ik op diezelfde Veluwe een boswachter tegen, tegen hem zei ik: ‘ik wil doen wat jij doet’. Toen mocht ik een dagje met hem mee, toen wist ik het echt zeker: ik wilde boswachter worden. En ik ben nog steeds dankbaar dat ik boswachter ben, het is echt mijn roeping."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Ik denk dat elke dag! Elke dag is de natuur anders. Ik woon in de natuur, ik zie een plaatje wat elke dag anders is. Dan denk ik: ‘wat is dit toch mooi!’ Zo hoorde ik laatst wolven huilen! Dat geeft de kracht van de natuur aan, dat is zo spiritueel! Ik laat mij graag inspireren door de natuur en ik ben erg dankbaar dat ik die dieren mag beschermen en op kan nemen in het complete beheer. 

Toch is er ook een keerzijde. Nederland is een druk land, altijd in ontwikkeling en erg gericht op de economie. Voor de natuur is dat niet altijd even gunstig. Daar maak ik mij als boswachter wel druk om."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

Wat is nou typerend voor het bos van Gelderland?

"De schaal van de natuur in Gelderland. Het is echt uniek dat je op de Veluwe eindeloos kan dwalen in de natuur. Je kunt drie uur lang wandelen en niks anders zien dan bomen. Daarnaast is de verscheidenheid aan verschillende soorten bomen heel typerend. Als je veel verschillende dingen wil zien in een relatief korte tijd, dan kun je echt je hart ophalen op de Veluwe. 

Ook kun je nergens anders in NL een bos vinden waar je zo veel verschillende dieren kan vinden. Het ecosysteem is op de Veluwe heel erg rijk." 

Wat doe je graag in je vrije tijd? 

 
"Ook het bos in! Ik houd mij bezig met alles wat met de wolf te maken heeft. Ik wil daar meer van weten. Ik wil weten wat de wolven doen en hoe ze leven. Maar ik ben ook bezig met preventie van andere soorten. Hoe kunnen we de schapen van de boer beschermen? Ook dat is heel belangrijk. Ik kom natuurlijk uit Rotterdam dus zo af en toe heb ik ook heel erg de behoefte om de stad op te zoeken, dat heeft toch weer een hele andere dynamiek."

--:--