Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Kennismaken met boswachter Rien

Rien uit Noord-Holland

Rien de Vries is boswachter bij Staatsbosbeheer. Voor Nederland Plant Bomen laat hij de aankomende maanden alle mooie natuurgebieden en bossen zien die de provincie Noord-Holland te bieden heeft. Maar eerst maken we kennis met Rien...

Deel:

Wat wilde je vroeger worden?

"Boswachter! Ik ben opgegroeid in de natuur in Gelderland, een paar kilometer van de Veluwe. Mijn vader werkte in de groene sector en dat ik ook iets met natuur wilde doen wist ik al heel vroeg. Toch heb ik een omweg gemaakt, ik heb na de middelbare school nog even de opleiding pedagogisch werk gedaan en ik heb nog een jaartje als kok op Schiermonnikoog gewerkt. Totdat ik op mijn twintigste toch koos voor de interne opleiding bij Staatsbosbeheer. Mijn vader zit in het groen onderwijs en geeft les aan de aankomende boswachters, maar ik heb hem niet als docent gehad. Na twee jaar opleiding ben ik nu al twee jaar boswachter van Zuid-Kennemerland."

Op welke momenten denk je; hierom ben ik boswachter!

"Als ik het verhaal kan vertellen en mensen echt mee kan nemen in de natuur. Als ik verwondering kan creëren. En daarnaast lekker buiten zijn! Mijn beroep heeft altijd een link met buiten en dat vind ik heerlijk. Ook als het regent! Samen met het beschermen van de Nederlandse natuur maakt boswachter zijn een mooi beroep." 

Wat is nou typisch voor het bos in Noord-Holland?

"Er zijn wel typerende stukken in Noord-Holland, maar elk stuk bos heeft zijn eigen unieke element. Neem bijvoorbeeld de duinbossen bij Schoorl die langzaam in duinen overlopen, of het Elswout in Zuid-Kennemerland daar is een buitenplaats van bijna 400 jaar oud, allemaal echt uniek!" 

Wat doe je graag in je vrije tijd?

"Dan ga ik ook graag het bos in! Ik ben een vogelaar dus dat doe ik graag in het bos. Daarnaast mag ik graag koken. Overdag het bos in en daarna lekker koken is voor mij een perfecte zondag."

Plant een boom
Plant een boom

Nieuw bos in elk van de 12 provincies: draag ook jouw boompje bij aan een groener Nederland. Samen zorgen we voor schone lucht en een gezonde leefomgeving!

--:--