Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aangrijpend: dramaserie ‘De Joodse Raad’ over onmogelijke dilemma's in de Tweede Wereldoorlog

Vanaf zondag 10 maart om 21.20 uur bij de EO op NPO 1

Uit geen ander land in West-Europa zijn tijdens de jaren 1940-1945 zoveel Joden afgevoerd als uit Nederland. Hoe heeft dit kunnen gebeuren? In de vijfdelige historische dramaserie 'De Joodse Raad' van de EO zie je de onvoorstelbare consequenties van de anti-Joodse maatregelen van de bezetter. Voor welke dilemma’s werd de Joodsche Raad gesteld? Waarom werkten de Joden vrijwel direct mee aan dit initiatief van de Duitse bezetter? Hoofdrollen in de serie zijn voor Pierre Bokma, Claire Bender, Jack Wouterse, Malou Gorter en Monic Hendrickx.

Deel:

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd door de Duitse bezetter de Joodsche Raad ingesteld als contactorgaan met de Amsterdamse joodse gemeenschap. Achteraf gezien werd deze raad verweten te meegaand te zijn geweest met de Duitsers. In de serie De Joodse Raad voel je de onmogelijke keuzes waar de Duitse overheerser de Joodse gemeenschap voor stelt op het scherpst van de snede.

In De Joodse Raad volg je in het bijzonder het indringende verhaal van vader en dochter Cohen. David Cohen was samen met Abraham Asscher voorzitter van de raad. David en zijn dochter Virrie Cohen proberen beiden op hun eigen manier zo goed mogelijk om te gaan met het kwaad dat hun gemeenschap bedreigt. Maar hierdoor dreigen ze elkaar juist te verliezen. 

Rolverdeling

  • Pierre Bokma als David Cohen
  • Claire Bender als Virrie Cohen
  • Monic Hendrickx als Cornelia Cohen
  • Jack Wouterse als Bram Asscher
  • Malou Gorter als Gertrude van Tijn
  • Tanya Zabarylo als Mirjam Levie
  • Victor IJdens als Piet Meerburg

Meebewegen

David Cohen was voorzitter van de Joodsche Raad. Hij bleef tot het einde toe meebewegen met de Duitse bezetter 'om erger te voorkomen'. Maar hierdoor helpt hij zonder dat hij het wil de Duitsers om meer dan 100.000 Joodse mensen weg te sturen. Zijn dochter Virrie helpt juist Joodse kinderen om te verstoppen voor de Duitsers. Hiermee redt ze hun leven. Daarmee is de vijfdelige serie naast een historisch drama, ook een verhaal over een vader en een dochter die elkaar steeds meer kwijtraken in een wereld die alleen nog maar dood en verderf kent.

Waakzaam blijven

"De serie grijpt je aan maar laat je ook nadenken: wat zou ik doen onder deze omstandigheden?", zegt Arnoud Bruinier (eindredacteur drama bij de EO). "Zonder de kennis van achteraf. Wat is de ‘juiste’ strategie? Hoever kun je meebewegen om te voorkomen dat er nog ergere dingen gebeuren? De serie laat daarbij zien dat het grootste kwaad zich niet altijd luid en duidelijk aandient, maar juist onderhuids. Door stapje voor stapje de grenzen op te schuiven van wat men aanvaardbaar vindt. Ik denk dat we daar met zijn allen waakzaam op moeten blijven. Hopelijk maakt de serie dat invoelbaar voor de kijker. De Tweede Wereldoorlog is dan wel voorbij, discriminatie en buitensluiting van anderen is helaas van alle tijden."

De Joodse Raad kwam tot stand door onder andere:

Schrijvers: Roos Ouwehand (Oogappels, Vlucht HS13) en Paul Jan Nelissen (Riphagen, Thuisfront), naar het boek ‘De Joodsche Raad’ van Hans Knoop. Regie: Paula van der Oest. Co-regie: Matthijs van Heijningen en Alain de Levita.

Aanvullende documentaire ‘Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad’

Naast dramaserie De Joodse Raad komt de joodse redactie van de EO met een documentaire: Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad. In de documentaire horen we onder andere van journalist Hans Knoop en historicus Bart van der Boom. Ook de vroegere secretaresse van David Cohen, Mirjam Bolle-Levie (106), vertelt haar verhaal. Twee kleinzonen van de beide voorzitters, oud-politicus Rob Oudkerk en filmmaker Frank Diamand, blikken terug op deze pijnlijke periode en de rol van hun grootvaders daarin. ‘Werktuig van de nazi’s, de Joodsche Raad’ is te zien op woensdagavond 6 maart om 22.15 uur op NPO 2.

YouTube serie 'Oorlogsbrief'

Wil je meer zien rond deze indrukwekkende serie? Kijk dan naar Oorlogsbrief. In deze unieke en aangrijpende YouTube-serie op lezen acteurs Pierre Bokma, Monic Hendrickx, Claire Bender en Malou Gorter authentieke brieven voor van Joodse mensen in de Tweede Wereldoorlog. Deze brieven worden met beelden tot leven gebracht. 'Oorlogsbrief' is vanaf begin maart te zien op het YouTube kanaal van NPO Start.

De Joodse Raad' is geproduceerd door Levitate film in co-productie met de EO en Caviar.

De serie is tot stand gekomen met een bijdrage van het NPO-fonds, Nederlands Filmfonds Production Incentive en het vfonds.

--:--