Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ab Nieuwdorp presenteert 'De Klassieken': 'Bovennatuurlijke schoonheid in muziek'

Iedere werkdag, 9.00 uur, NPO Radio 4

Deel:

Iedere werkdag laat Ab Nieuwdorp zijn luisteraars in De Klassieken (AVROTROS) genieten van hoogtepunten uit de klassieke muziek. “Soms komen mensen door mijn schuld te laat op hun afspraak.” Een portret van de presentator, die sinds kort in de podcast 'Klassieke Mysteries' de mysterieuze dood van bekende componisten onderzoekt. 

“Wat mij raakt, is de universele schoonheid van klassieke muziek," zegt Ab Nieuwdorp. "Die muziek kan me vrolijk of – op een prettige manier – weemoedig maken, of me opeens aan iets bijzonders herinneren. De muziek is zo rijk en gelaagd, dat ik in hetzelfde stuk steeds iets nieuws kan horen, zoals ik in een schilderij steeds een andere lichtinval of penseelstreek kan opmerken.”

'Veel klassieke muziek op Bijbelteksten'

“Er zit veel bovennatuurlijke schoonheid in klassieke muziek, of je nu ‘Adieu God’ hebt gezegd of niet," vindt Ab. "Omdat de kerk vaak opdrachtgever was, is er veel muziek geschreven op teksten uit de Bijbel. Als ik luister, geniet ik van de schoonheid van de teksten en de muziek.”

Wie is Ab Nieuwdorp?

• 44 jaar.
• Getrouwd, twee dochters.
• Studeerde tuba aan het Koninklijk Conservatorium Den Haag en Engels aan de Universiteit Utrecht.
• Gaf les aan de Universiteit van Bristol en speelde er in het symfonieorkest.
• Presenteerde samen met Hans van Den Boom Licht op 4 (AVROTROS) op NPO Radio 4.
• Is sinds 2015 de vaste presentator van De Klassieken (AVTROTROS). 

Wat wilde je als kind worden?
“Ik wilde politieagent worden, maar dan wel samen met een hond. Misschien kwam het door de boeken uit de reeks Snuf de hond. Later wilde ik ook een tijdje banketbakker worden, gevolgd door trompettist. Uiteindelijk werd het de tuba, een ander blaasinstrument, dat ik op het conservatorium heb gestudeerd.”

Wat is het beste boek ooit geschreven?
The Lord of The Rings van Tolkien neemt de lezer mee naar een mooie fantasiewereld, waar zich een strijd tussen goed en kwaad afspeelt. De schoonheid van de elfentaal trof me ook. Dit is voor mij een van de beste boeken ooit geschreven. Mede door Tolkien ging ik van de Engelse taal houden, en heb ik ook daarin een studie gevolgd.”

Podcast: 'Klassieke mysteries'

Sinds 31 mei is Ab Nieuwdorp samen met Rebecca van de Weijde te horen in de podcast 'Klassieke Mysteries' (AVROTROS). Hierin onderzoeken ze als een echt speurdersduo intrigerende verhalen over leven en dood van bekende componisten, zoals Mozart, Haydn en Beethoven.

Wat is de lekkerste filemuziek?
“‘The Lark Ascending’ van Ralph Vaughan Williams gaat over een leeuwerik die opstijgt boven het platteland. Dit werk brengt me helemaal tot rust in de hectiek van het drukke verkeer. Dan is het alsof ik boven de file uitstijg, om even ergens anders te zijn.”

Ben je gedoopt?
“Ja, als kind, in een christelijk-gereformeerde kerk. De tekst kwam uit het hogepriesterlijk gebed in Johannes 17, waarin Jezus onder meer zegt: ‘Ik bid niet dat Gij hen uit de wereld wegneemt, maar dat Gij hen bewaart voor de boze’ (NBG). Een mooie boodschap om het leven mee in te gaan."

Op de bruiloft in Kana laat Jezus' eerste wonder zien dat we mogen genieten

"Het geloof is voor mij altijd belangrijk gebleven, maar ik beleef dat vooral in mijn privéleven. Wel vertel ik in mijn uitzendingen met enige regelmaat iets over de christelijke betekenis van composities.”

Wat is je favoriete Bijbelverhaal?
“De bruiloft in Kana, Jezus’ eerste wonder, waarbij Hij water in wijn verandert. In mijn studententijd was ik gids in de Kathedraal van Antwerpen, waar een schilderij van Maarten de Vos dit prachtig weergeeft. Het verhaal laat zien dat we van het leven mogen genieten; Jezus zorgt er met Zijn eerste wonder voor dat het feest kan doorgaan.”

'De Klassieken' met Ab Nieuwdorp

Iedere werkdag, 9.00 uur, NPO Radio 4

Beeld: AVROTROS/Michel Schnater

Geschreven door

Bart van Delen

--:--