Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Ab Weegenaar: 'De klank van het orgel fascineert me enorm'

Elsbeth Gruteke in gesprek met Ab in de podcast Alle Registers Open

In deze aflevering van de podcast Alle Registers Open gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met organist Ab Weegenaar. Al heel jong had het orgel een grote aantrekkingskracht op hem; zijn eerste orgellessen kreeg hij van zijn vader, die 50 jaar organist was in Groningen. Op zijn 9e sloop Ab al stiekem de kerk in om – zo zacht mogelijk – op het orgel te spelen. Hoewel de route tot organist leek uitgestippeld, liet zijn levensloop toch anders. Elsbeth ontmoet hem achter het Hinsz-orgel in de Bovenkerk te Kampen.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Fagot

Omdat Ab op de lagere school blokfluitles kreeg én hierin uitblonk, ging hij op aanraden van de juf naar de muziekschool. Ook daar zagen ze zijn aanleg voor muziek en vervolgde hij zijn weg naar het conservatorium, waar hij fagot studeerde. Toen hij vijftien was, deed hij al volop mee in de orkestenwereld en ging aan het werk. Tót een vriend tegen hem zei: ‘Zou je toch ook nog niet orgel gaan studeren?’ Zo kwam het dat hij ook voor een tweede studie naar het conservatorium ging. En ook dáár blonk hij in uit. Elke middag zat hij achter het orgel om te studeren. Ab:‘de klank van het orgel fascineert me enorm.’

Ab is een veelzijdig organist en houdt ervan om naast de gewone werken ook bijzondere stukken op het programma te hebben staan. ‘Muziek heeft iets te zeggen. De componist zet de noten op papier en ik als organist probeer daar mijn eigen interpretatie aan te geven en dat door te geven aan de luisteraar’. Doordat Ab met verschillende orkesten heeft gewerkt en zelf ook fagot speelt, heeft hij een hele eigen stijl ontwikkeld. Ab is nu alweer 26 jaar stadsorganist in Kampen. 

Ab Weegenaar

In de podcast hoor je Ab op het orgel met o.a. de muziekstukken van Pasticcio van Jean Langlais, Celebrations van Karl Jenkins, een gedeelte van Psalm 8 van Arie keizer en hij eindigt met Allegro uit Concert no. 1 in G-groot van Christoph Wolfgang Druckenmüller.

Over de podcast Alle Registers Open

In de EO-NPO Radio 4 podcast 'Alle Registers Open' gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met bekende Nederlandse organisten.

Luister meer van deze podcast
Luister meer van deze podcast
Of luister een andere podcast
Of luister een andere podcast
--:--