Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aflevering 1 - Zondeval

De eerste aflevering van Scheppingsdrift

Wat heeft de adamsappel met kunst te maken? Dat hoor je in de eerste aflevering van de EO-podcast Scheppingsdrift. Of het nu schilderijen, beelden, muziek of films zijn, de verhalen uit de bijbel zijn door de eeuwen heen een rijke inspiratiebron geweest voor kunstenaars.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

De eerste aflevering gaat over de zondeval, een van de meest gekozen taferelen in met name oude kunst. Het is het moment in de bijbelse geschiedenis dat Adam en Eva aten van de verboden vrucht. ‘De adamsappel bij mannen is de brok in de keel als herinnering aan de verboden vrucht uit het paradijs’, stelt Verheij. Over welke vrucht het precies was, verschillende de meningen. Maar het tafereel is een geliefd onderwerp voor schilderijen en films.

Lieke Wijnia – conservator van Museum Catharijneconvent in Utrecht – en filmjournalist Rick de Gier kiezen een paar kunstwerken en films die geïnspireerd zijn op de Bijbelse zondeval. ‘Ons doel met deze podcast is dat we kunst beter leren begrijpen en op zoek gaan naar een nieuw perspectief voor een eeuwenoud bijbelverhaal’, zegt Allard Amelink van Scheppingsdrift. Naast Wynia en De Gier komen ook Marjoleine de Vos en Ab Nieuwdorp aan het woord.

zondeval2

Hier lees je meer achtergrondinformatie over aflevering 1

Scheppingsdrift is een podcast van de EO en NPO Radio 4. Wekelijks verschijnt een nieuwe aflevering. Telkens vormt een Bijbelverhaal het uitgangspunt. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen
--:--