Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Albert Verlinde in De Kist: ‘De dood is als een soort bombardement mijn leven binnengekomen’

Presentator Kefah Allush praat in ‘De Kist’ met bekende Nederlanders over de dood, de zin van het leven en de mogelijkheid van een leven na de dood. In deze aflevering is Albert Verlinde (62) te gast.

Deel:

Waarschuwing: in dit artikel gaat het over zelfmoord.

In eerste instantie vertelt Albert dat hij niet zoveel problemen heeft met de dood. “Ik heb het geluk gehad dat de dood redelijk laat mijn leven ingekomen is.” Al snel komt hij daarop terug. Met vochtige ogen vertelt hij hoe hij als twintiger naar Amsterdam verhuisde en een bruisend leven tegemoet ging, tot de aidsepidemie van de jaren tachtig dit desastreus de kop in drukte. In korte tijd verliest hij veel vrienden. “Die dood is helemaal niet rustig mijn leven binnengekomen”, realiseert Albert zich met vochtige ogen. “Die is als een soort bombardement mijn leven binnengekomen.” Het tekent zijn leven voorgoed.

Antonie Kamerling

Albert is te gast in de aflevering die wordt uitgezonden op de Wereld Suïcide Preventie Dag. Hij kreeg hier van dichtbij mee te maken door het verlies van zijn zwager Antonie Kamerling, die in 2010 zelfmoord pleegde. Waar hij eerder nog weleens de neiging heeft om weg te lopen van verdriet en dood, besluit hij nu alles op alles te zetten om er te zijn voor de vrouw en kinderen van Antonie. “Ik ben als eerste naar boven gelopen, naar Isa en de kinderen toe en bij ze gaan liggen. En dat verdriet, dat moment… dan kun je alleen maar er zijn.”

Mondhoeken omhoog

De dag na zijn overlijden presenteert Albert RTL Boulevard. Veel mensen begrijpen niet waarom hij dit doet. “Omdat ik Antonie recht wilde doen. Omdat ik vond dat ik goed moest vertellen wie hij was.” Het kenmerkt de manier waarop Albert omgaat met tegenslagen. “Ik doe altijd mijn best, ik red me wel. Misschien ben ik één dag down en dan doe ik bijna letterlijk de mondhoeken omhoog en loop ik door.” Toch wordt het ook Albert op een gegeven moment teveel.

Bekijk het volledige gesprek tussen Albert Verlinde en Kefah Allush in De Kist op NPO Start.

Denk je aan zelfdoding? Neem dan 24/7 gratis en anoniem contact op met 0800-0113 of chat op 113.nl.

Geschreven door

Christianne Scholtens

--:--