Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Aldith Hunkar: ‘Daar waar ik woon is mijn thuis’

#1 Aldith Hunkar te gast in podcast Levensbepalend

Het tweede seizoen van de podcast ‘Levensbepalend’ begint met Aldith Hunkar. Voor kinderen uit de jaren negentig is zij hét vertrouwde gezicht van het jeugdjournaal, later maakt ze de overstap naar het ‘grote mensen’ journaal. Waarschijnlijk is ze de eerste nieuwslezeres ter wereld met dreadlocks. Vrij abrupt komt er een einde aan haar carrière bij de NOS en dat was geen makkelijke periode voor haar. Sinds deze zomer is ze weer terug op televisie. Ze maakt 'Firma Ergoed' voor tv, over het religieuze en culturele erfgoed van Nederland. Elsbeth Gruteke gaat met haar in gesprek over de bepalende momenten in haar leven.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Suriname, Maleisië, Tunesië en Brazilië

Aldith wordt geboren 1962 aan de rand van Paramaribo. Ze groeit op met drie zussen en een broer. Haar vader is landbouwkundig ingenieur. Het gezin is katholiek. Aldith is een nieuwsgierig en leergierig kind dan continu met haar neus in de boeken zit. Wanneer zij zes jaar is maken haar ouders een belangrijke beslissing; ze besluiten met het gezin te emigreren naar Maleisië. Later volgen er ook nog verhuizingen naar Tunesië en Brazilië. Aldith ziet het als een grote rijkdom dat ze als kind zoveel van de wereld heeft gezien. Het feit dat ze steeds weer iets nieuws moet opbouwen op een nieuwe plek daar heeft ze geen last van gehad. Ze voelt zich eigenlijk overal thuis. Ze zegt : ‘daar waar ik woon is mijn thuis’.

Jeugdjournaal

In 1980 komt Aldith in Nederland wonen. Eerst werkt ze voor de radio. Maar in 1994 gaat ze aan de slag als nieuwslezer voor het jeugdjournaal. Ze omschrijft het als een geweldige tijd. Ze moet er wel aan wennen dat ze een publiek figuur wordt. Later maakt ze de switch naar het gewone NOS-journaal waar ze presenteert en reportages maakt. Vanwege een conflict eindigt haar tijd bij de NOS. Dat is inmiddels 14 jaar geleden. Het kost Aldith de nodige tijd om dit te verwerken. Ze gaan aan de slag als zelfstandige en noemt zichzelf ‘Globlal Freestyle Multimedia Journalist’. Ze presenteert events, leidt debatten en coacht andere presentatoren.

Liefde voor Jamaica

Aldith heeft veel van de wereld gezien maar haar favoriete plek op aarde is het eiland Jamaica. Als ze daar voor het eerst komt weet ze dat ze daar ooit wil wonen. Sinds 2004 brengt zij een aantal maanden per jaar op het eiland door. Aldith is geen rastafari maar heeft wel een grote liefde voor deze religie die ook een duidelijke connectie met het christendom heeft. Aldith is ook groot liefhebber van roots-reggae. ‘Het zijn eigenlijk gewoon psalmen’, vertelt ze.

Firma Erfgoed

Sinds 14 jaar is Aldith terug op televisie. En wel met het programma ‘Firma Erfgoed’, over Nederlands Cultureel Erfgoed. Erfgoed dat heel vaak ook religieus is. Z maakt een roadtrip langs de omgeving Den Haag, West-Brabant, Zeeland en Groningen. Ze bekijkt Mariabeelden, duikt in archieven, bezoekt kerken en synagogen en bekijkt grafstenen. Ook komt het Nederlandse slavernij verleden ter sprake. Een van de redenen dat Aldith ja heeft gezegd tegen het programma is omdat ze helemaal zichzelf mag zijn. Aldith is enorm blij met de positieve aandacht die er voor het programma is. Na haar vertrek bij de NOS voelt dit als ‘een pleister op de wond’.

Kijk Firma Erfgoed
Kijk Firma Erfgoed

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten.

Meer luisteren van deze podcast?
Meer luisteren van deze podcast?
Een andere podcast luisteren?
Een andere podcast luisteren?
--:--