Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Als ik de baas van Nederland ben...

Voorbijgangers in Gouda vertellen wat zij zouden veranderen

Klagen kunnen Nederlanders als de beste. Over de huizenmarkt, de stijgende energieprijzen, het weer… 'Visie' vroeg voorbijgangers op de Kaasmarkt in Gouda wat zij zouden veranderen aan Nederland als zij koning of koningin waren.

Deel:

Trots op hun cultuur

RT.220420._R4A9204

“Ik ben dol op Nederlanders! Zelf kom ik uit Zuid-Afrika en ben ik voor de liefde hiernaartoe gekomen. Sinds december woon ik in Gouda en ik vind het hier erg mooi. De mensen zijn vriendelijk en er is altijd wat te vieren. Het is mooi om te zien hoe Nederlanders feestvieren. Ze zijn trots op hun cultuur en dat maakt dat ik ook een Nederlander wil worden! Het enige wat beter kan, is dat mensen meer tijd voor elkaar moeten hebben. Nederlanders zijn gehaast.”
Roger Long-van Delft

Meer tolerantie

RT.220420._R4A9259

“Ik zou pleiten voor meer tolerantie en eerlijkheid. Daardoor krijgen we meer aandacht voor elkaar, wat ik ook vanuit mijn christelijke geloofsovertuiging belangrijk vind. Waaraan ik merk dat we hierin tekortschieten? Er is veel ongelijkheid in de maatschappij en mensen oordelen over elkaar. Dat raakt me. Als koning zou ik de juiste mensen om me heen verzamelen die hier ook iets aan willen veranderen, om zo te proberen er samen wat moois van te maken.”
Leen Molendijk

Door één deur

RT.220420._R4A9272

Trees: “De wereld is hectisch. In Nederland wonen we met veel mensen op een klein stukje land, dus moeten we nog verdraagzamer zijn dan wanneer we alle ruimte hebben. Daar moeten we ons bewust van worden. Mensen zijn bovendien meer in zichzelf gekeerd, we zijn niet zo sociaal meer.”
Aad: “Wat ik mooi aan Nederland vind, is juist dat we met z’n allen op dit kleine stukje grond door één deur kunnen. Zo is het dan ook wel weer.”
Aad en Trees de Jong

‘We leven nu op veel te grote voet’

RT.220420._R4A9285

“Als koning zou ik iets doen aan de energietransitie. We moeten ons er bewuster van zijn dat de grondstoffen op kunnen raken en dat we dus anders moeten gaan leven. We leven nu op veel te grote voet en putten daarmee de aarde uit. Ook zouden we meer rekening met onze naasten moeten houden. We gebruiken ontzettend veel grondstoffen die voor een groot deel uit Afrika komen. Zij putten de grond niet uit, dat doen wij. De grondstoffen uit Afrika gaan naar het westen en Azië. Daar moeten we iets aan veranderen.”
Leo van der Stelt

‘We hebben allemaal rood bloed'

RT.220420._R4A9313

Ria: “Nederlanders moeten toleranter worden, maar dat valt niet te veranderen door één persoon. We denken in hokjes en hebben vooroordelen over mensen die religieus zijn of een andere huidskleur hebben. Maar we hebben allemaal rood bloed.”
Mariëlle: “In de politiek zitten veel rijke mensen, die hebben geen idee wat een gewone burger zou willen of moeten krijgen. Dat moet veranderen. Want die politici nemen voor ons beslissingen! Verder is Nederland een prachtig land; je moet het alleen zien.”
Ria: “Als je je best doet, kun je doen en worden wat je wilt. En mensen die buiten de boot vallen, worden vaak geholpen.”
Ria Andichon en Mariëlle Geul

Dertig graden

RT.220420._R4A9355

Margarita: “Ik zou als koningin voor meer vrolijkheid zorgen. Ik kom uit Mexico – mijn man is Nederlands – en daar leggen mensen snel contact, ze helpen elkaar. Nederlanders zijn gefocust op hun mobieltje; ze zijn heel individueel. En ze zeggen minder snel wat ze écht voelen. Dat ben ik niet gewend, omdat ik vertrouwd ben met de Mexicaanse cultuur.”
Yaretzin: “Ik zou het klimaat veranderen, maar dat kan natuurlijk niet echt. Het is in Nederland te koud, ik vind 30 graden lekker.”
Margarita en Yaretzin Madero

Beetje pijnlijk

RT.220420._R4A9409.jpg

“Als baas van Nederland zou ik het inkomen van zorgmedewerkers verhogen. Zij leveren veel meer dan ze ervoor terugkrijgen. Het is waardevol werk dat meer beloond zou moeten worden. Ik studeer zelf verpleegkunde en wil de zorg in. Het is mijn passie, maar als ik naar het inkomen kijk, is dat wel een beetje pijnlijk.”
Iris Lafeber

Drastisch naar beneden

RT.220420._R4A9321

“Ik kom uit België, maar ik woon nu in Rotterdam. Wat ik zou veranderen aan Nederland als ik de baas was? O, ik weet het: de huurprijzen! Die zou ik drastisch naar beneden schroeven, zodat iedereen gewoon iets voor een redelijke prijs kan huren. En dat mensen niet jaren hoeven wachten tot ze eindelijk een huis krijgen.”
Elienne Albert

Vooral voor jongeren

RT.220420._R4A9395

“Ik weet wel wat ik wil veranderen aan Nederland. Ik zou als eerste iets doen aan de woningmarkt, vooral voor jongeren. Het is voor hen zo moeilijk om een huis te krijgen. We maken gebouwen al best hoog, maar dat blijkt toch nog niet genoeg. Ik denk dat je ook moet kijken naar wie er in welk huis woont. Als je alleen bent, hoef je geen huis met vier kamers. Ik zou kijken naar welke woningen betrokken worden door welke huishoudens, om zo ruimte te besparen en volop te gebruiken.”
Melissa Verhul

Tekst: Anouk van de Schootbrugge en Wieke van Burken
Beeld: Ruben Timman

Geschreven door

Anouk van de Schootbrugge

--:--