Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Mirjam Kerkhof: ik ben allereerst een kind van God

Sela op de Nederland Zingt-dag

Als zangeres van Sela heeft het leven van Mirjam Kerkhof een hele nieuwe wending gekregen. Afgelopen zaterdag was ze voor het eerst bij de Nederland Zingt-dag, waar ze op het hoofdpodium stond. Toch blijft Mirjam een nuchtere vrouw die haar identiteit in God zoekt. Lees hier hoe!

Deel:

Minella: “Hoe vind je het om op de Nederland Zingt-dag te zijn?”

Mirjam:“Echt indrukwekkend. Er zijn hier zoveel mensen. Dat zingen net, ik hoorde in de kleedkamer iedereen meezingen. Dat vond ik zo indrukwekkend!

Minella: “Heb je ook een beetje last van podiumkriebels?

”Mirjam:“Een beetje. Tijdens de opening hebben we een stukje van ‘Amazing Grace’ gezongen. In de zaal, tussen de mensen. Dat was eigenlijk nog leuker dan op het podium. Ik word zo blij van samen zingen voor God!”

Minella: “Wat heb jij met God en Jezus? Hoe leeft dat voor jou?”

Mirjam:“Het is het belangrijkste in mijn leven. Ik doe mijn best om elke dag met God te leven. Ik probeer veel met Hem te praten en mijn hart uit te storten. Daarnaast probeer ik ook steeds meer te luisteren, dat vind ik wel moeilijker dan bidden. Luisteren is een uitdaging! 
Minella: “Hoe luister jij naar God?”
Mirjam:
“Ik word stil voor God, en vraag Hem of Hij met mij wil spreken. Stil worden is niet altijd makkelijk. Mijn gedachten worden bijvoorbeeld nog weleens afgeleid door dingen die ik nog moet doen, zoals bijvoorbeeld de was.”

Minella: “Jouw leven staat denk ik helemaal op z’n kop sinds het zingen bij Sela, wat is er veranderd?”

Mirjam: “Mijn dagritme is hetzelfde. Behalve tijdens de tours natuurlijk, dan ben ik ‘s middags en ’s avonds vaak weg. Ik heb twee jongere kinderen. Als ik op tour ben met Sela, zorgt mijn man vooral voor hen. Je staat wel wat meer in the picture, daar moet ik aan wennen. Zo ook dit bij interview, haha.”

Minella: “Hoe vind je het om in the picturete staan?”

Mirjam:“Nou, ik denk altijd bij mezelf: ik ben eigenlijk helemaal niet zo interessant. Ik probeer nuchter te blijven. Het gaat om God en Jezus, dus als ik daar iets van kan laten zien, is dat mooi. Dat is mijn doel en mijn drijfveer om te zingen bij Sela.”

Mirjam Verkerk: "Ik probeer nuchter te blijven. Het gaat om God en Jezus."

Minella: “Is dat altijd al zo geweest?”

Mirjam Kerkhof

Mirjam: “Er is een punt in mijn leven geweest dat ik zei: God, hier is mijn leven, laat gebeuren wat U wilt. Dat is mijn focus. Sela kost veel tijd en ik ben dankbaar dat ik dit mag doen. Het past helemaal bij mijn voorkeur. Dat is ook het mooie aan God: Hij ziet wat bij je past. Mijn verlangen is om te doen wat Hij wil dat ik doe,en ik heb echt het idee dat Hij mij op deze plek wil hebben.”

Minella: “Hoe kreeg je die overtuiging?”

Mirjam:“Samen met mijn man heb ik hier veel over gebeden. Ik had eerder al meegedaan met de paastour van Sela. Toen ontdekte ik: wow, dit is wat ik moet doen. Dat voelde ik diep vanbinnen. En daarna kreeg ik ook nog de vraag: wil je meezingen bij Sela? Voor mij was het een logische keuze! Ik hou van zingen, maar vooral het zingen over en voor God. Ik wil Hem laten zien en dat mag ik doen bij Sela.”

Minella: “Wat mooi! Zijn er ook moeilijkheden?”

Mirjam:“Door hetin the picturestaan is het soms zoeken naar mijn rol. Wat ik moet leren, is dat ik in de eerste instantie kind van God ben. Daarna pas ben ik vrouw van, dan moeder, en dan pas zangeres van Sela. In die specifieke volgorde. Dus als ik op het podium sta, ben ik allereerst een kind van God, en dat is het belangrijkste. Zo mag ik daar staan! Niet als een bepaalde rol die ik mag invullen. Misschien herken je dat wel, Minella? Soms ben je zo bezig met vragen als: ‘Wat vinden de mensen die hier zitten van mij?’ en ‘Wat denken ze als ik dit of dat zeg?’. Dat mag ik loslaten. Als kind van God weet ik wie ik ben, in God.”

Minella: Wat deed je voordat je zangeres werd van Sela?

Mirjam: "Ik was werkzam in het onderwijs. Ik heb aan de academische pabo gestudeerd, en heb daarna mijn master Onderwijskunde afgerond. Tijdens het behalen van mijn master, waar ik deeltijd voor studeerde, stond ik voor de klas."
Minella: “Dat is wezenlijk anders!”
Mirjam:
“Ja! Maar toch ook weer niet. Ik dacht altijd al: als ik deze kinderen iets kan laten zien van wie God is, dan is dat vele malen belangrijker dan dat ik hen leer lezen en schrijven. Nu wil ik nog steeds laten zien wie God is!”

Mirjam Verkerk: "Als ik op het podium sta, ben ik allereerst een kind van God, en dat is het belangrijkste."

Minella: “Ik hoor iets missionairs bij je…”

Mirjam:“Ja, ik wil ook echt wel gáán. Dat is een verlangen dat ik van God krijg en dat groeit. Ik heb vaak gebeden voor meer van God, en minder van Mij. Door U en Voor U!”

Minella: “En als we naar de toekomst kijken? Wat is je droom?”

Mirjam: “Dat mensen God leren kennen, of dat mensen die Hem al kennen hem beter leren kennen.”

Minella: “Speelt het thema ‘Houd vol’ voor jou daar een rol in?”

Mirjam: "Ik ben natuurlijk nog niet zo oud, maar ik heb God leren kennen als iemand die zich wil openbaren. Niet altijd op de manier waarop wij verwachten of willen. Houd vol betekent in die context voor mij: stop niet met Hem te zoeken, Hij zal zich openbaren.”
Minella: “Bijna als een weten?”
Mirjam: “Ja!”

Wil je Mirjam Kerkhof horen zingen? Luister hier 'Ik zal er zijn'. Zodra dit lied tijdens de Nederland Zingt-dag klinkt, komt er veel los.

Lees ook: Mirjam Kerkhof over Sela's album 'Thuis'

Foto's: Miriam Verkerk

Geschreven door

Hedi Kruithof

--:--