Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Amerikanen kunnen niet geloven dat er mensen in woonboten wonen'

Marije Gehéniau (52) werkt als freelance stads- en museumgids

“Ik heb gewerkt als visagist en beautyredacteur, maar rond mijn veertigste dacht ik: ik laat dit werk over aan jonge mensen. Ik heb toen een eenjarige opleiding tot nationaal gids gevolgd. De opleiding was superleuk. Ik kreeg les in kunstgeschiedenis, waterhuishouding en stadsontwikkeling. Nu werk ik als freelancer voor opdrachtgevers als het Rijksmuseum, het Amsterdam Light Festival en VVV Haarlem. Voor hen verzorg ik rondleidingen in onder meer Haarlem, Delft en Amsterdam.

Deel:

Nu werk ik als freelancer voor opdrachtgevers als het Rijksmuseum, het Amsterdam Light Festival en VVV Haarlem. Voor hen verzorg ik rondleidingen in onder meer Haarlem, Delft en Amsterdam.

Tijdens mijn rondleidingen houd ik me aan een rode draad. Vaak is dat de zeventiende eeuw – de grote bloeiperiode van Nederland. Ik ga nooit op de automatische piloot; elk rondje mag anders zijn. Ik begeleid voornamelijk toeristen uit de Verenigde Staten. Zo grappig: Amerikanen kunnen niet geloven dat er mensen in de kleine Amsterdamse huisjes en woonboten wonen. In Haarlem zijn veel Nederlandse dagjesmensen. We hebben dezelfde geschiedenis, waardoor ik andere dingen kan uitleggen. Bijvoorbeeld waar een gezegde vandaan komt.

Lees ook: Gonnie runt het Opel-museum in het Friese Tijnje
Lees ook: Gonnie runt het Opel-museum in het Friese Tijnje

Ik krijg energie van het contact met mensen. Verder past dit werk bij mij omdat ik geïnteresseerd ben in kunst en cultuur. Ik blijf altijd kennis vergaren. En ik praat makkelijk, dat is belangrijk. Ik had ook het onderwijs in kunnen gaan, maar het is lekker om buiten te zijn en veel te lopen.” 

--:--