Ga naar submenu Ga naar zoekveld

'Andere Tijden' terug naar grens bij Arnhem: 'Halt! Douane'

Woensdag, 22.20 uur, NPO 2

Toen de grenzen binnen Europa nog niet open waren, was Bergh Autobahn een van de grootste grensovergangen. In het geschiedenismagazine Andere Tijden (NTR/VPRO) keert presentator Astrid Sy terug naar ‘de grens bij Arnhem’. Oud-douaniers pleiten voor herinvoering van de grenscontroles.

Deel:

De roep om de landsgrenzen in ere te herstellen klinkt geregeld. Burgers klagen over vluchtlingen die illegaal Nederland binnenkomen en reizigers die corona het land inbrengen. Historicus Astrid Sy neemt een kijkje bij Berg Autobahn, ooit de grootste grensovergang van Europa. Ze wandelt over de grens met Duitsland, waar ze een totaal overwoekerd douanekantoor aantreft.

Astrid Sy ontmoet douaniers

Twee oud-douaniers leiden Astrid Sy rond in het grensgebied dat onder hun controle viel. In Andere Tijden nemen ze haar mee terug naar de jaren '70 en '80, als de sfeer aan de grens bij Bergh Autobahn steeds grimmiger wordt. De douaniers krijgen te maken met mensensmokkel, illegale wapenhandel en drugssmokkel. “Toen werd het echt crimineel, waardoor de aardigheid er ook wel af was," vertelt douanier Willem Lussing. "Toen was het niet leuk meer.”

Lees ook: Astrid Sy in 'Andere Tijden' over Rita Hovink als jazzzangeres
Lees ook: Astrid Sy in 'Andere Tijden' over Rita Hovink als jazzzangeres

Hoewel de grenswachten van toen erkennen dat hun werk soms weinig resultaat had, pleiten ze voor terugkeer van de grens: “Het is toch een barrière. Je moet langs die douane, langs de controle." Het opheffen van de Europese binnengrenzen in 1993 was een gevoelige klap voor het grensdorp Tolkamer, omdat het economisch grotendeels afhankelijk was van de grens.

Andere Tijden: 'Halt! Douane'

Het geschiedenisprogramma Andere Tijden neemt de kijkers mee terug naar (bijna) vergeten periodes en gebeurtenissen uit de recente geschiedenis. In deze aflevering wordt presentator Astrid Sy rondgeleid bij de oude grensovergang bij Arnhem: Bergh Autobahn. Ze ontmoet twee oud-douaniers, die hier vroeger het grensverkeer controleerden. 

Woensdag 7 oktober, 22.20 uur, NPO 2

Beeld: Lilian van Rooij

Kijk hier de uitzending terug op NPO Start

--:--