Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Andries Knevel sluit seizoen EO-podcast 'Levensbepalend' af

Terugblik op 43 jaar bij de EO

Deel:

In de laatste Levensbepalend van dit seizoen is ‘mister EO’ Andries Knevel, te gast. Onlangs nam hij na 43 jaar afscheid van de EO. Andries begon zijn loopbaan bij de radiozender Hilversum 1 in 1977 en werd in de jaren negentig bij het grote publiek bekend door de talkshow Het Elfde Uur. Bijzonder detail: Andries nam interviewer Elsbeth Gruteke ooit aan als redacteur voor dit programma.

Andries werd geboren in 1952 in Naarden in Christelijke Gereformeerd Gezin. Zijn vader was gemeenteambtenaar, zijn moeder huisvrouw, ook had hij een broer en een zus. Hoewel Andries geen ambities had op het gebied van media vroeg hij voor Sinterklaas ooit een bandrecorder. Misschien zat er toch al een journalist in hem verborgen. In Levensbepalend blikt Elsbeth een uur lang met Andries terug op zijn bijzondere carrière. 

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Andries ging Economie studeren aan de Vrije Universiteit. Geloof speelde in die tijd eigenlijk geen rol meer in zijn leven. Tijdens een college werd hij plotseling overvallen door basale levensvragen als: Wie ben ik? Waar ga ik naartoe? Het was een moment van bekering. Hierna besloot hij van studie te wisselen. Hij ging Theologie studeren.

Andries en de politiek

Heel lang heeft Andries overwogen om dominee te worden. Maar dat liep uiteindelijk toch anders. In 1977 zag hij bij zijn ouders in het EO-magazine Visie een vacature staan als radioredacteur voor één dag in de week. Andries werd aangenomen en kwam na een jaar in vaste dienst. Voor zijn radiowerk heeft hij tien jaar op het Binnenhof gewerkt in Den Haag. De politiek interesseerde Andries. Hij vertelt dat hij zelfs nog serieus heeft overwogen lijsttrekker te worden van de RPF (voorloper van de ChristenUnie). Uiteindelijk besloot hij dit niet te doen. Onder andere omdat hij een roeping voelde voor zijn werk bij de EO. Later werd hij ook directeur van de omroep.

Ik zit nog in de fase van de rouw

In 1991 behaalde de EO de A-status. Op basis van het ledenaantal had de omroep recht op meer zendtijd. Plotseling moest er een hoop nieuwe programma’s worden bedacht. Andries riep toen: ‘Doe mij maar een talkshow’. Die talkshow werd Het Elfde Uur. Andries werd met dit programma en zijn opvallende interviewstijl bekend bij het grote publiek. Plotseling zaten er politici en bekende Nederlanders bij hem aan tafel. Dat was iets nieuws voor de EO.

Missie

Afscheid nemen van de EO doet voor Andries Knevel ook een beetje pijn. "Ik zit nog in de fase van rouw," zegt de presentator. "Als je 43 jaar bij een bedrijf werkt waarvan de missie ook jouw eigen missie is, dan ga je weg met weemoed."

Alle afleveringen 'Levensbepalend' terugluisteren

Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Andries Knevel, die onlangs afscheid nam van de EO, is te gast in de laatste aflevering van dit seizoen. Je kunt hier alle afleveringen terugluisteren.  

Beeld: Willem Jan de Bruin 

--:--