Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Andries Knevel vertrekt bij de EO

‘Ik hou van de achterban’

Na 43 jaar neemt presentator Andries Knevel per 1 december afscheid van de EO. Andries kijkt dankbaar terug op een goede samenwerking, al doet het afscheid ook pijn. “De EO-geschiedenis zit toch een beetje in mijn DNA.”

Deel:

Sinds 1978 is Andries Knevel (69) van grote betekenis geweest voor de EO. Naast zijn rol als presentator was hij jarenlang medebestuurder van de omroep. Het programma Het elfde uur was een instituut waarin hij het gesprek aanging met toonaangevende politici, schrijvers en inspirerende gelovigen. In Knevel op zaterdag en in de latenight-talkshow Knevel & Van den Brink zette hij dat voor een groot publiek voort.

Dorpsomroeper van het evangelie

“Ik heb het werk bij de EO in die 43 jaar nooit als werk ervaren, omdat mijn passie en de missie van de EO samenvielen,” zegt Andries. “Daarom kijk ik met dankbaarheid terug op die prachtige en intense periode uit mijn leven. Al doet het ook pijn om die programma’s, waar ik mijn hart in heb gelegd – zoals Groot Nieuws en Andries – los te laten.”
Maar, zegt hij erbij, “op het moment dat ik stop bij de EO, verdwijnt mijn passie natuurlijk niet. Ik heb mezelf altijd vergeleken met een soort dorpsomroeper van het evangelie, en dat stopt niet zomaar. Ik hoop te kunnen blijven preken en spreken, blijf graag betrokken bij de studentenwereld via onder andere ForumC en Veritas, en ik denk erover om een podcast te maken met de titel Andries gaat door. Daarin hoop ik die inspirerende geloofsgesprekken die ik in het programma Andries maakte, voort te zetten.”

Hoe ga je om met die pijn van je afscheid?
“Je moet het niet te groot maken, maar ik zie het wel als een lichte vorm van een rouwproces. Dat heeft tijd nodig. Het zou raar zijn als dat niet zo was, na 43 jaar.”

Wat komt er als eerste boven als je terugkijkt?
“Ik heb heel veel mooie programma’s mogen maken, maar wat ik ontzettend fijn heb gevonden – met name in mijn tijd als directeur – was de band met de achterban. Ik hou van de achterban, ik hou van onze leden. In die tijd reisde ik in de winterseizoenen met onder anderen Ad de Boer en ds. Arie van der Veer ’s avonds door het hele land om met onze leden te spreken. Dat heb ik altijd heerlijk gevonden.”

Met hart en ziel

“Andries heeft de EO kleur gegeven door vanuit zijn geloof bij te dragen aan het maatschappelijk debat,” zegt EO-directeur Arjan Lock over Andries’ afscheid. “Geleid door zijn grote betrokkenheid op samenleving, kerk en wetenschap voerde Andries in Andries en in Andries en de wetenschappers intrigerende gesprekken met wetenschappers, medegelovigen op pioniersplekken en andersdenkenden. Hij heeft wetenschap en geloof bij de EO op de kaart gezet. Andries heeft zich al die jaren met hart en ziel ingezet voor de EO. Daarvoor zijn we hem zeer erkentelijk en willen we hem van harte bedanken met een passend afscheid.”

Beeld: Willem Jan de Bruin

Geschreven door

Mirjam Hollebrandse

--:--