Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anna Yilmaz: van korporaal bij de marine naar Heel Holland Bakt-winnares mét eigen zaak

'Ik was een heel leven aan het verzinnen en had een dubbele agenda'

Liegen over waar je bent geweest en je zelfgebakken taart voeren aan de eendjes: deelnemen aan Heel Holland Bakt heeft nogal wat voeten in de aarde. En een jaar nadat korporaal Anna Yilmaz voor bijna vier miljoen kijkers de winst in de wacht sleepte, besloot ze het roer om te gooien: van korporaal naar bakker.

Deel:

Niet één, niet twee, maar drie keer heeft Anna zich aangemeld voor Heel Holland Bakt. “Ik keek het programma vanaf het allereerste begin. Na een aantal seizoenen besloot ik mij aan te melden. Dat het niet meteen lukte, was niet erg. Als ik bij mijn derde poging niet door was gekomen, had ik het geprobeerd tot ze gek werden!”

Als ik niet door was gekomen bij Heel Holland Bakt, had ik het geprobeerd tot ze gek werden

“Ik kwam door steeds meer rondes heen en werd steeds zenuwachtiger. Toch vergat ik al snel alle camera’s: je bent heel druk met bakken. Inmiddels zijn ze een tweede natuur geworden, ik ben er niet bang voor.”

Drie keer is scheepsrecht

Anna werd overgeplaatst van Den Helder naar de kazerne in Doorn om mee te kunnen doen: “De opnames waren stressvol. Gelukkig kreeg ik van mijn werkgever de vrijheid om dit te doen. Je moet natuurlijk iedereen voorliegen en voortdurend van alles afzeggen. Mijn vriend woonde in Tilburg, dus ik zei regelmatig dat ik in de weekenden bij hem was. Maar je twijfelt soms over het vele liegen: is het wel goed dat ik dat doe?”

De eendjes in het kanaal hebben inmiddels obesitas

“Ik moest ook veel testbakken, maar als je in augustus dingen voor kerst bakt, valt dat gewoon op. Soms deelde ik nog weleens wat uit aan de buren, maar heel veel ging gewoon naar de eendjes. De eendjes in het kanaal hebben inmiddels obesitas”, lacht Anna. “Soms was het lastig om mijn mond te houden. Dan vroegen ze op het werk: ‘Heb je een lekker weekend gehad?’ en moest ik verzinnen wat ik had gedaan. Ik was een heel leven aan het verzinnen en had eigenlijk een dubbele agenda.”

Opnames Heel Holland Bakt

Tijdens de opnames op tv probeerde Anna ook haar christelijke geloof uit te stralen. “Zoals mensen mij dan op tv zagen, heel behulpzaam, daar zou iedereen wel iets meer van mogen hebben. Als christen probeer ik dat uit te dragen.” 

Ik was een heel leven aan het verzinnen en had een dubbele agenda

“Mijn zusje is een paar jaar geleden moslima geworden. Op tv zagen de mensen haar dus ook met een hoofddoek. Daarop kwamen veel oordelende reacties. Onze situatie is niet zoals mensen het gewend zijn, het is buiten hun comfortzone. Je voelt je alsof je je voortdurend moet verzetten. Dan kreeg ik opmerkingen dat ik ‘goed ingeburgerd’ was en dacht ik: je hebt geen idee, ik ben hier geboren en getogen. Ik was een vrouw bij defensie, mijn zusje is moslima, ik ben christelijk en half Turks. Daar ben ik vrij nuchter over en ik leg het altijd gewoon uit. Ik hou niet van oordelen en vind het belangrijk dat iedereen in zijn waarde gelaten wordt. Wie ben jij om te oordelen?”

Ontknoping

Toen kwam het ontknopingsmoment: Anna Yilmaz won Heel Holland Bakt 2019. “Ineens komt er zoveel op je af. Je wordt geleefd door iedereen, je wordt voortdurend herkend en voor dingen gevraagd.” Bijna vier miljoen kijkers zagen hoe Anna er met haar prachtige tulpentaart met de winst vandoor ging. “Ik besloot een jaar te nemen om na te denken. Ik had een functie aan wal en dacht na of ik wilde blijven bij de marine. Je zegt namelijk wel een vaste baan op, ik had daar een contract tot aan mijn pensioen.” 

De eerste dag dat ik openging vond ik het doodeng

“Ik besloot: ik stop ermee en wil voor mezelf beginnen. Dat was mijn droom. In dat jaar deed ik ook al dingen voor Omroep Max en zo kwam ik langzaam van elf jaar Defensie naar de normale wereld. Ik werk nu zes dagen in de week, maar hard werken is niet erg. Als korporaal moest ik ook hard werken. Dit is anders werken, je bent voor heel veel verantwoordelijk. De eerste dag dat ik openging vond ik het doodeng. Mensen gaan betalen voor iets wat jij gemaakt hebt. Ik woon boven de zaak, dus ik kan ’s ochtends de trap aflopen en de oven aanzetten. Het is soms op een houtje bijten, maar dit is zoveel meer waard dan meer verdienen. Hier kan ik helemaal losgaan.”

Lees ook: Anna Yilmaz: 'iedere vrouw kan bij de krijgsmacht terecht'

Eva’s jubileumtaartworkshop: bak mee met Anna en Eva 

Anna_Yilmaz_workshop_Eva

Speciaal voor Eva’s 25-jarige verjaardag heeft Heel Holland Bakt-winnares Anna Yilmaz een superfeestelijk taartrecept bedacht. Ga samen met Anna aan de slag met deze fantastische sinaasappel-bitterkoekjestaart met amandelmeringue. Deze heerlijke taart is door iedereen heel goed te maken, helemaal nu Anna jou in een persoonlijke onlineworkshop stap voor stap gaat helpen.

Fotografie en foodstyling: Nienke van Denderen
Visagie en styling: Joselien Hoogendam

Geschreven door

Eva Celine Prins

--:--