Ga naar submenu Ga naar zoekveld

Anne-Marie van der Wilt: kleuren zijn voor mij een geschenk van God

In Levensbepalend ontvangt Elsbeth Gruteke een veelkleurige gast. Het is kunstenaar, theoloog en predikant Anne-Marie van der Wilt. Voor haar hebben kleur en zingeving alles met elkaar te maken. Ze creëert wandkleden, stola’s, glasramen, kruiswegen en nog veel meer. Ze geeft lezingen en preken bij haar eigen werken. Momenteel exposeert ze op verschillende plekken met 26 iconen. Ze heeft haar hele leven al één grote vijand; haar broze gezondheid. Toch heeft dat haar er niet van weerhouden haar roeping te volgen. In dit gesprek vertelt ze ook over de mystieke ervaringen die ze heeft gehad.

Deel:

De weergave van Spotify vereist jouw toestemming voor social media cookies.

Toestemmingen aanpassen

Rotterdam
Anne-Marie is geboren in 1965 in Rotterdam. Ze is de oudste van drie. Ze groeit op in een tuindersfamilie. Ze zegt: ‘Ik kom uit een totaal niet creatief gezin.’ Toch wordt ze door haar ouders volop gestimuleerd in haar creativiteit die al op jonge leeftijd naar boven komt drijven. Al op haar 13e verkoopt ze wandkleden aan een aantal leraren op de middelbare school.

Reis naar Kenia
Een bepalend moment voor Anne-Marie is een reis naar Kenia. Als idealistische student gaat ze daar samen met vrijwilligers een school bouwen. Maar tijdens deze reis raakt ze besmet met tyfus. Anne-marie houdt er een chronisch vermoeidheidssyndroom aan over. Ze wil als student alles uit het leven halen maar nu komt plotseling alles stil te staan. Het betekent ook dat haar studie theologie ernstige vertraging oploopt. Langzaam maar zeker hersteld haar gezondheid zich iets.

Theologie en kunst 
Tijdens haar studie komt ze erachter dat haar artistieke kant en de theologie misschien wel een hele goede combinatie zijn. Haar eindscriptie heet: Het ritme van het liturgisch jaar in kleur en verbeelding. Ze krijgt steeds meer opdrachten van kerken, ziekenhuizen en andere organisaties. In 2013 komt het boek ‘Zin in kleur’ heet.

Mystieke ervaringen
Anne-marie gaat zich ook bezighouden met christelijke meditatie. Tijdens een aantal van deze meditatiemomenten ervaart ze bijzondere dingen. Ze omschrijft het als mystieke ervaringen. Ze ziet een groot helder licht en voelt een bijzondere warmte. Als je zoiets ervaart mag je dat niet voor jezelf houden, vindt Anne-marie. Deze ervaringen hebben haar geïnspireerd een serie van 26 iconen te maken.

Over de podcast Levensbepalend
Elk mens komt in zijn of haar leven momenten tegen die van grote invloed zijn. Kantelpunten, levensbepalende momenten die het leven daarna voorgoed kleuren; een studie, een huwelijk, een scheiding of de dood van een geliefde. In de podcast Levensbepalend gaat Elsbeth Gruteke in gesprek met mensen over deze bijzondere momenten. Wil je meer afleveringen horen? Luister hier alle afleveringen via de website van NPO Radio 5.

--:--